Kalfswangenstoof recept met stoofkrieltjes en geroosterde hazelnootjes
Inleiding
Heerlijk, na een prachtige zomer eindelijk weer eens lekkere stoof maken.
Onlangs deelde ik een leuk gerechtje met varkenswangen. Nu een heerlijk kalfswang recept. De bereiding van deze kalfswangen lijkt nagenoeg gelijk. Het grote verschil is dat ik de varkenswangen heel heb gelaten en in deze stoof het vlees klein heb gemaakt en de saus heb afgebonden. Ondanks dat, zijn het beide hele leuke gerechten met hele dikke smaken. Dit gerecht is in één pan te maken, zeer handig voor op de BBQ, maar ook voor een Joystove, of met een Dutch oven aan een driepoot bijvoorbeeld.
Ingrediëntenlijst
- 1 kilo kalfswangen
- 1 potje BBQuality steak rub
- 2 flesjes donker bier, ik gebruikte oude haas van de Stadsbrouwerij Eindhoven, dit bier leent zich erg goed voor stoof.
- 2 witte uien
- 1 liter runderbouillon
- 1 winterpeen
- 3 tenen knoflook
- Boeket van tijm, rozemarijn en dragon (Bakje verse Italiaanse kruiden van de grootgrutter)
- 2 blaadjes laurier
- 125 gram crème fraîche
- Spaanse peper
- Bladselderij, voor garnering
- 1 kg krieltjes
- 2 eetlepels dragon-azijn
- 150 gram oude wijvenkoek (peperkoek met anijssmaak)
- 200 gram hazelnootjes
- klein scheutje zonnebloemolie
- peper en zout naar smaak
- klein stukje rolladetouw
Rubben maar!
Neem de kalfswangen en snijd al het harde vet weg, neem een scherp mes want dit vet is erg taai. Snijd de wangen in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Rub de wangen in de BBQuality steakrub en braad ze aan in een hoge gietijzeren pan.
Stoven
Hebben de wangen rondom mooi kleur, haal ze dan uit de pan en laat het bakvet in de pan. Maak de ui, wortel en knoflook schoon en snijd in grove stukken. Fruit de groenten aan in de pan en blus af met 1 flesje bier. Voeg de kalfswangen toe aan de pan. Bindt de kruiden bij elkaar met rolladetouw en voeg toe, samen met 1 liter runderbouillon en 2 laurierblaadjes. Voeg als laatste 2 eetlepels dragonazijn toe. Laat het geheel rustig sudderen en geef de stoof de tijd. Check af en toe of het vlees al uit elkaar valt. Wanneer de stoof droog lijkt te koken voeg dan het 2e flesje bier toe. Laat het geheel goed door sudderen. Wanneer het vlees uit elkaar begint te vallen, voeg dan de krieltjes toe aan de stoof en laat deze voor zo`n 30 minuten rustig mee sudderen.
Hazelnootjes roosteren
Neem een kleine skillet of koekenpan en voeg de hazelnootjes toe aan de pan. Voeg een klein scheutje zonnebloemolie toe aan de nootjes en strooi vervolgens wat BBQuality steakrub over de hazelnoten. Laat de nootjes heel voorzichtig op laag vuur roosteren. Nogmaals voorzichtig ;-), want nootjes in een pan verbranden heel snel als je even niet op let.
Afbinden
Neem na een half uur met een schuimspaan of lepel de krieltjes uit de pan en bindt de stoof af met de oude wijvenkoek. Ik gebruik deze oude wijvenkoek, omdat deze een anijssmaak heeft ten opzichte van peperkoek. Hoeveel koek je moet gebruiken is afhankelijk van het vocht wat nog in de pan zit. Zie op de foto de hoeveelheid vocht, dit heb ik met de koek afgebonden. Breng als laatste de stoof op smaak met wat peper en zout.
Serveren van de Kalfswangenstoof
Neem een schaaltje of diep bord. Schep royaal wat stoof in je schaaltje. Neem de krieltjes en leg deze in het gewenste aantal op de stoof. Garneer vervolgens af met een lepeltje crème fraîche, Spaanse peper, bladselderij en de geroosterde hazelnootjes.
Eet smakelijk!