Zwaardvisfilet recept met chermoula, couscous en geroosterde tomaatjes

Zwaardvisfilet recept | BBQuality

Inleiding

De zwaardvis is een stevige vis die veel smaken kan hebben. Dus in dit zwaardvisfilet recept heb ik voor een mooi zomers en kruidig gerecht gekozen die hier goed bij past. De chermoula die door het hele gerecht zit, is een kruidige marokkaanse/Noord-Afrikaanse saus en marinade die goed bij vis/vlees en groenten past en lekker is door couscous. 

Ingrediëntenlijst

Zwaardvis

Chermoula

  • 30 gram koriander
  • 30 gram peterselie
  • 40 milliliter olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ rode peper
  • ½ citroen
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gerookt paprika poeder
  • zout

Couscous

  • 200 gram couscous
  • 200 gram bouillon (kip/vis of groenten)
  • 3 eetlepels Chermoula
  • peper en zout

Geroosterde tomaatjes

  • 250 gram mini-trostomaatjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout

Benodigdheden

Voorbereiding

Begin met het aansteken van de BBQ met een helft voor directe hitte en andere helft voor indirecte hitte.  Als het mogelijk is, plaats dan de directe kant zo dicht mogelijk op de kolen. Laat de BBQopwarmen tot een dome-temperatuur van 220 graden Celsius.

Chermoula

Maak nu eerst de chermoula! Dit doe je door de koriander met steeltjes grof te hakken. Haal de stokjes van de peterselie af en hak de rest ook grof. Verwijder de zaadjes van de rode peper als je niet zo van pittig houdt en pers de halve citroen uit. Doe nu alle ingrediënten van de chermoula in een keukenmachine of de vijzel en mix dit tot een gladde saus. Mocht deze te dik zijn, voeg dan wat extra olijfolie toe en breng op smaak met zout.

Zwaardvisfilet

Om de zwaardvisfilets voor te bereiden om deze op de BBQ te leggen haal je deze eerst uit de verpakking en dep ze goed droog. Smeer dan de zwaardvisfilet goed in met de chermoula en laat ze minimaal 15 minuten marineren.

Couscous

Voor de couscous breng je de bouillon aan de kook. Wanneer deze kookt, voeg je de couscous eraan toe en en zet je de pan van de warmtebron. Dek de pan nu af met de deksel en laat 5 minuten staan. Na de 5 minuten maak je de couscous los door er met een vork doorheen te gaan. Als je dat gedaan hebt, voeg dan de chermoula toe en mix dit door elkaar. Breng het nog op smaak met peper en zout.

Geroosterde tomaatjes en gegrilde limoen

Om deze voor te bereiden voor de bbq snij je de limoen in parten en besprenkel je de tomaten met olie, peper en zout.

Bereiding

De BBQ-bereidingen

Als de BBQ goed op temperatuur is, leg dan de tomaatjes op de indirecte kant en laat deze voor 15 minuten roosteren. Terwijl de tomaten roosteren, leg je de zwaardvisfilets en de limoen op de directe kant. Laat de zwaardvis en de limoen goed grillen tot je mooie grill strepen begint te zien. Als die strepen goed zichtbaar zijn, draai ze dan om tot de andere kant ook mooi strepen heeft. Als de andere kant ook die strepen heeft, na ongeveer 2,5 minuut, haal dan de limoen van de BBQ en draai de zwaardvis een kwartslag. Draai hem vervolgens nog een keer op zijn andere kant. Als er een mooie ruit zichtbaar is, draai dan de zwaardvis voor de laatste keer om voor een mooie ruit aan de andere kant.

Rusten

Nu heeft de zwaardvis ongeveer 4 x 2,5 minuut gegrild. Haal de zwaardvis eraf en laat deze nu 5 minuten rusten. Als de tomaten er ongeveer 15 minuten op hebben gelegen, zullen ze een stuk zachter zijn. Als de huid aan het barsten is, haal deze dan van de BBQ.

Serveren maar!

Snij de zwaardvisfilet in mooie plakken of laat aan het een stuk. Verdeel de couscous over de borden of schaaltjes, leg hier de geroosterde tomaat en de zwaardvisfilet bij. Serveer dit met de overgebleven chermoula als saus en de limoen om er overheen uit te knijpen.

Eet smakelijk!

Heb je mijn zwaardvisfilet recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.