Zomers pigwings recept, met tomaten salsa en kokossaus

Zomers pigwings recept, met tomaten salsa en kokossaus | BBQuality

Inleiding

De Amerikaanse naam van dit stuk vlees is pigwings. Pigwings is niet meer dan een marketingnaam want iedereen zal begrijpen dat met uitzondering van spiderpig van The Simpson movie, een varken niet kan vliegen. Pigwings is een tegen geluid in Amerika aan de chickenwings. De Nederlandse naam voor dit prachtige stukje vlees is het oerhammetje of spitje. Qua smaak en vlees structuur erg vergelijkbaar met spareribs, alleen met meer vlees en een groter bot. De pigwing leent zich uitstekend voor low en slow bereiding.

Dit pigwings recept is low en slow, maar met een heel erg zomers tintje.

Ingrediëntenlijst

Pigwings

  • 2 oerhammetjes (Pigwings ) van circa 350 gram.
  • 1 potje de fik erin braairub no 1
  • 3 eetlepels boemboe voor varkensvlees (ajam ketjap, smoor, paniki) het mag allemaal
  • 1 eetlepel dashi of soja
  • 1 eetlepel sushi-azijn
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 á 3 naanbroodjes, pitabrood kan prima als alternatief
  • rooksnippers kers

Kokossaus

  • 1 blikje kokosmelk van 300 milliliter
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel koenjit
  • 1 theelepel chilipoeder
  • Zout en peper naar smaak

Salsa

  • 2 tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 1/3 gele paprika (geel is puur voor de kleur)
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 chili peper
  • klein bosje platte peterselie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel gerookte paprika poeder
  • zout en peper naar smaak

Salsa

Dit recept begin je met het maken van de salsa. Deze heeft echt een paar uur de tijd nodig om lekker op smaak te komen. 4 uurtjes vooraf is geen overbodige luxe!

Snijd de tomaten in 4 parten, ontdoe deze van de zaadlijst en gooi de zaadlijst weg.

Snijd de tomaat en paprika in kleine blokjes, snipper de ui en knoflook zo fijn mogelijk en hak de peterselie grof. Met onderstaande verhouding zit je goed.

Voeg de paprikapoeder, rode wijnazijn, olijfolie, peper en zout toe. Snijd wat chili in de hoeveelheid die je aankan en voeg toe.

Rol de limoen over de snijplank door er stevig met je hand op te drukken en te rollen tegelijk. Zo maak je het sap los uit het vruchtvlees en haal je meer uit de limoen.

In deze salsa gebruiken we veel olijfolie. De olie krijgt namelijk erg veel smaak door alle ingrediënten en is erg smaakvol straks op het brood.

Doe de inhoud in een weckpot en zet weg in de koelkast.

De Pigwings

Begin met het schoonmaken van de Pigwings. Haal je het vlees uit de verpakking, dan zal je zien dat het wit is van de vliezen aan de buitenkant. Ook zitten er vaak wat vliezen over elkaar heen, waardoor je wat meer moet schoonmaken.

Neem een klein mesje en steek deze onder het vlies, kantel je mes een paar graden omhoog en snijd onder het vlies door. Op deze manier snijd je het vlies van het vlees, zonder dat je veel vlees mee snijdt. Trim het vlees mooi schoon, eventuele klein stukjes vlees die wat loshangen mag je ook wegsnijden, deze worden snel droog tijdens het bereiden of kunnen zelfs verbranden bij een te hoge temperatuur.

Maak een plaklaagje met wat olie, olijf of zonnebloem net wat je in huis hebt en bestrooi het vlees royaal met de fik erin Braairub no 1. Deze rub heeft zo`n specifieke fijne smaak dat deze echt in je kast moet staan. Deze braairub no 1 is op basis van venkel, kurkuma, komijn en knoflook en is echt mijlen ver niet te vergelijken met andere rubs die vaak gebaseerd zijn op paprikapoeder. Ook heel lekker natuurlijk, maar voor de smaken van dit gerecht is de Braairub no 1 de perfecte match.

BBQ

Steek je BBQ aan en stel deze in op indirect 110 graden. Schik 2 handjes kersenhout in de BBQ. 1 in het midden en een iets daarbuiten. Op deze manier heb je langer rook en krijg je een diepere rooksmaak. Als de BBQ op temperatuur is dan leg je de pigwings op je rooster in de BBQ.

Na 3 uur roken, ga je de Pigwings inpakken.

Leg een stuk aluminumfolie voor je en doe daar 1,5 eetlepel boemboe in, gevolgd door de ketjap manis, dashi of soya en sushi-azijn. Pak het pakketje samen met de pigwings stevig dicht en leg het voor ongeveer 1,5 tot 2 uur terug in de BBQ. 

Kokossaus

Doe de kokosmelk, kerriepoeder, ketoembar, koenjit, knoflookpoeder en chilipoeder bij elkaar en roer goed door en breng op smaak met peper en zout. Zet weg voor later gebruik.

Pigwings klaar

Na 1,5/2 uur ingepakt op de BBQ zijn de pigwings klaar. De gaartijd is afhankelijk van de dikte dus prik er even in met een prikker of thermometer. Zodra deze soepel zonder al te veel weerstand in het vlees gaat is het klaar.

Schroef de temperatuur van de BBQ omhoog naar zo`n 160 graden en leg de pigwings terug in de bbq. Het vlees droogt nu even in zodat je weer een droge bark hebt, dan blijft de saus iets beter zitten.

Bak in de tussentijd de broodjes zoals wordt aangegeven op de verpakking.

Na 10 minuten drogen kan je het vlees inkwasten met de kokossaus. De saus droogt snel in en je kan dit prima 2 á 3 keer herhalen.

Serveren

Serveer de salsa en de rest van de kokossaus in een mooi schaaltje. Leg de pigwings over elkaar op een plankje en serveer het brood erbij. Garneer de salsa eventueel met een cashew nootje voor een extra crunch en maak het geheel af met nog wat grof gehakte platte peterselie.

Eet smakelijk!!

Maak je mijn zomerse pigwings recept, met tomaten salsa en kokossaus en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.