Wildstoof recept

Wildstoof recept | Hertenpoulet | Hazenboutpoulet | Jasper | BBQuality

Inleiding

Wildstoof recept

In de herfst is er niets zo lekker als een goed stoofpotje. Natuurlijk kun je zo’n stoof in de keuken maken, maar ook op de BBQ gaat dat heel gemakkelijk!

In dit recept maken we een wildstoof van hert en haas. Het vlees suddert enkele uren in een gietijzeren pan, waardoor het heerlijk boterzacht wordt. Perfect om met een goed glas rode wijn op tafel te zetten!

Ingrediënten

Wildstoof

  • 500 gram hazenboutpoulet
  • 1000 gram hertenpoulet
  • 2 uien, grof gesneden
  • 2 wortels, in plakjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 500 milliliter Donker speciaalbier of Leffe bruin
  • 500 milliliter wildfond of runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 jeneverbessen
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 gram boter
  • Zout en peper naar smaak

Benodigdheden

Voorbereiding

BBQ

Maak je BBQ klaar voor een directe bereiding op een temperatuur van ongeveer 170 graden Celsius. Zet de Dutch oven op het rooster en laat deze goed mee opwarmen.

Bereiding

Vlees aanbakken

Dep het hazen- en hertenpoulet droog met keukenpapier en bestrooi het vlees aan beide kanten met zout en peper. Haal het vervolgens door de bloem, zodat het rondom een dun, gelijkmatig laagje krijgt.

Verhit ondertussen de olijfolie en boter in een Dutch oven of een zware stoofpan op de BBQ. Bak het vlees rondom bruin aan, ongeveer 3 minuten per kant.

Haal het vlees uit de pan en zet het even apart

Koken

Voeg de uien, wortels en knoflook toe aan de pan en bak ze tot ze zacht zijn, dit duurt ongeveer 5 minuten.

Schenk vervolgens het donkere bier erbij en laat het geheel kort koken zodat de alcohol verdampt. Voeg daarna de wildfond of bouillon toe.

We gaan indirect verder

Leg het vlees terug in de pan en voeg de laurierblaadjes, kruidnagels, tijm en rozemarijn toe. Sluit de Dutch oven af met de deksel.

Stel de BBQ nu om naar indirecte bereiding en streef naar een temperatuur van ongeveer 120-140°C.

Plaats de Dutch oven terug op de BBQ en laat de stoofpot zachtjes pruttelen met de deksel op de pan, gedurende 2,5 tot 3 uur.

Controleer regelmatig of er nog voldoende vocht in de pan zit, en voeg indien nodig wat extra bouillon toe.

Haal de Dutch oven van de BBQ en verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels.

Serveren

Smullen maar

Breng de stoofpot zorgvuldig op smaak met zout en peper.

Serveer de wildstoof bij voorkeur met bijgerechten zoals aardappelpuree, stoofperen of traditionele rode kool met appel. Deze klassieke combinaties maken het geheel tot een heerlijk herfst- of wintermaaltijd.

Eet smakelijk!

Wil je deze uitgebreide bereiding in een kort filmpje zien? Bekijk het op BBQuality-TV!

Heb je mijn wildstoof recept met hert en haas gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @thegrillingbastard en ik plaats je gerecht in mijn story.

Beoordelingen

31 oktober 2024

Heerlijk recept! Niet al te moeilijk en gewoon super lekker!