Turkse pizza met kalfsgehakt recept
Inleiding
Wat is er lekkerder na het stappen dan een Turkse pizza?! Voor mij was dit in ieder geval altijd de vette hap die na een aantal biertjes gegeten moest worden.
Tijd om mijn eigen variant te maken van de Turkse pizza met een kleine Italiaanse twist. Lees hier mijn Turkse pizza met kalfsgehakt recept.
Ingrediëntenlijst:
- 250 gram kalfsgehakt
- 3 grote trostomaten
- 2 theelepels milde paprikapoeder
- 4 tenen knoflook geperst
- 120 gram tomatenpuree
- 1 grote rode paprika
- 10 gram verse peterselie
- 1 rode ui
- 100 gram zongedroogde tomaten
- grof zeezout
- peper
- knoflooksaus Home Made
Deeg
- 500 gram bloem
- 7 gram droge gist
- 2 theelepels zout
- 150 milliliter melk
- 150 milliliter water
- 30 gram margarine
Benodigdheden
- gesloten BBQ met een pizzasteen of een pizza oven
- keukenmachine met deeghaak
- hakmolen
- deegroller
Voorbereiding
Als eerst maken we het deeg omdat dit nog een tijd moet rijzen. Leg de margarine uit de koeling, zodat het op temperatuur kan komen en wat zachter wordt. Doe de bloem en de gist in de kom van de keukenmachine en meng dit door elkaar. Voeg de melk en de margarine toe en giet beetje bij beetje het water bij het deeg zodra de keukenmachine draait. Belangrijk is dat je het zout pas toevoegt nadat de natte ingrediënten en het gist gemend zijn!
Laat het deeg nu goed kneden door de keukenmachine (ik kneed het zelf altijd nog even na voor een minuut of 5 tot 10). Het deeg moet nu voor ongeveer 75 minuten rijzen. Ik heb hiervoor een rijsstand op mijn combi stoom oven welke zorgt voor een vochtige omgeving met een temperatuur van 30 graden. Heb je deze mogelijkheid niet dan pak je een vochtige theedoek welke je over de kom met deeg legt.
Puree maken
Nu het deeg aan het rijzen is gaan we de puree maken.
Snijd alle ingrediënten voor de puree in grove stukken (pers de knoflook) en leg in de hakmolen. Verwijder bij de tomaten en de paprika de zaadjes en de steel. Draai alles tot een gladde puree, proef en breng verder op smaak met peper en zout. Trek het gehakt met een vork los van elkaar en voeg de puree toe, meng nu alles goed door elkaar.
Bereiding
Stap 1:
Maak je BBQ klaar voor indirect gebruik op een dome-temperatuur van ongeveer 325 graden Celsius.
Leg ook vast de pizzasteen in de BBQ zodat deze warm kan worden.
Stap 2:
Haal het deeg uit de kom en verdeel in gelijke bolletjes. Kneed en werk zo veel mogelijk met je handen om het deeg in de juiste vorm te krijgen. Ik probeer zo min mogelijk de deegroller te gebruiken, zodat er zo veel mogelijk lucht in het deeg blijft. Aan de andere kant wil je het deeg ook zo dun mogelijk hebben voor een Turkse pizza dus je ontkomt er niet aan om de deegroller te gebruiken. Druk hierbij niet te hard op het deeg!
Stap 3:
Ik werk met een houten plank en pizzaschep welke ik bestrooi met een beetje bloem zodat het deeg er makkelijk van af komt.
Smeer een dun laagje van het gehakt met de puree over het pizzadeeg en leg de pizza in de BBQ.
Tip: gebruik geen bakpapier! De pizzasteen heeft een functie dat het vocht onttrekt waardoor je deeg krokant wordt.
Na ongeveer één minuut draai ik de pizza op de steen en na ongeveer twee minuten is de pizza klaar.
Serveren maar!
Serveer de Turkse pizza met knoflooksaus, dungesneden rode ui en ijsbergsla.
Smakelijk eten!
Maak je mijn Turkse pizza met kalfsgehakt recept en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story.
Ingrediënten
-
Ingrediëntenlijst: - Kalfsgehakt 250 gram
- Trostomaten 3 grote
- Mild paprikapoeder 2 tl
- Geperste knoflook 4 tenen
- Tomatenpuree 120 gram
- Rode paprika 1 grote
- Verse peterselie 10 gram
- Rode ui 1
- Zongedroogde tomaten 100 gram
- Grof zeezout naar smaak
- Peper naar smaak
- Knoflooksaus Home Made 1 fles
-
Deeg: - Bloem 500 gram
- Droge gist 7 gram
- Zout 2 tl
- Melk 150 ml
- Water 150 ml
- Margarine 30 gram
-
Benodigdheden: - Gesloten BBQ met een pizzasteen (of pizza oven)
- Keukenmachine met deeghaak
- Hakmolen
- Deegroller