Stoof van konijn recept

Stoof van konijn recept met spruitjessalade | Konijnenbout | Lindy | BBQuality

Inleiding

Stoof van konijn recept

Dit lekkere stoofgerecht met konijn is een ideale combinatie van zoet, zout en de smaak van wild. Daarbij een spruitjessalade, die perfect past bij de smaak van wild. Spruitjes zijn net mini-kooltjes en garen als het ware een beetje in het zure van de appelciderazijn en het mandarijnsap. Dit is een heerlijk recept om in de herfststemming te komen, of misschien te serveren tijdens de kerstdagen. Je kunt er ook voor kiezen om dit stoofgerecht op de BBQ te laten stoven, wat het eindresultaat wellicht nog lekkerder maakt.

Ingrediënten

Konijnenstoof

  • 2 konijnenboutjes
  • 2 sjalotjes
  • 4 á 5 tenen knoflook
  • 3 takjes tijm
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 100 gram spekblokjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 200 milliliter wildfond

Spruitjessalade

  • 250 gram spruitjes
  • 50 gram grana padano flakes
  • 50 gram pijnboompitten
  • 50 gram mix van rozijnen en gedroogde cranberries
  • 1 kanzi appel in kleine blokjes gesneden

Dressing spruitjessalade

  • Sap van 1 mandarijn
  • 1½ eetlepel appelcider azijn
  • 3 eetlepels extra virgine olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • 1 eetlepel mosterd
  • Peper en zout naar smaak

Benodigdheden

  • BBQ met mogelijkheid tot direct en indirect bereiden
  • Dutch Oven of vergelijkbare braadpan
  • Mengkom
  • Snijplank

Voorbereiding

BBQ

Wanneer je de konijn op de BBQ bereidt, zorg dan voor een dome-temperatuur van 150 graden Celsius. Braad het vlees aan op directe hitte, en laat het vervolgens verder garen op indirecte hitte. Gebruik hiervoor een Dutch oven.

Bereiding

Konijnenstoof

Laat de konijnbouten minimaal 30 minuten op kamertemperatuur komen. Ik heb de sjalotten in een hakmolentje tot puree gehakt, maar je kunt ze ook fijnsnipperen. Bak de spekreepjes uit in een droge pan, er komt voldoende vet vrij. Snijd de knoflook in stukjes en voeg deze toe aan de spekreepjes. Voeg daarna de sjalotten toe en laat kort meebakken. Roer de appelstroop en laurierblaadjes erdoor, leg de konijnbouten erop en laat ze even kort aanbakken. Voeg nu de tijm en de fond toe en breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het 1,5 tot 2 uur stoven. Laat het laatste half uur de deksel van de pan om het kookvocht in te laten koken tot een heerlijke saus.

Spruitjessalade

Snijd de kontjes van de spruitjes af en verwijder de buitenste blaadjes. Snijd de spruitjes vervolgens in fijne reepjes, of gebruik een keukenmachine met een snijblad. Doe de fijngesneden spruitjes in een schaal samen met de overige ingrediënten. Meng alle ingrediënten voor de dressing en schep deze door de spruitjessalade. Zet de salade in de koelkast tot gebruik. Ik heb dit direct gemaakt nadat ik klaar was met het opzetten van de konijnenstoof.

Goed mengen

Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar en schep deze gelijkmatig door de spruitjessalade, zodat alle smaken goed worden opgenomen. Zet de salade in de koelkast tot gebruik, zodat de smaken nog beter tot hun recht komen. Ik heb dit direct gemaakt nadat ik klaar was met het opzetten van de konijnenstoof, zodat de salade goed kon marineren terwijl het stoofgerecht stond te sudderen.

Serveren

Bord opmaken

Wanneer alle elementen klaar zijn, kun je je bord opmaken. Serveer een konijnboutje met wat kookvocht of saus, de spruitjessalade, en eventueel een paar aardappelkroketjes erbij.

Eet smakelijk!

Wil je deze lange bereiding in een korte instructievideo zien? Bekijk het op BBQuality-TV!

Maak je mijn stoof van konijn recept met spruitjessalade en plaats je dit op Instagram? Tag dan @lindyslekkernijen en ik plaats je gerecht in mijn story!