Ropa Vieja recept

Ropa Vieja recept | Angus riblap | Lindy | BBQuality

Inleiding

Ropa Vieja recept

Een heerlijk stoofvleesgerecht dat authentiek Cubaans is. Een gerecht dat je waarschijnlijk nog niet kent, maar het is zeker de moeite waard om te proberen, want het is echt lekker. Echt comfort food, als je het mij vraagt. Alle ingrediënten zijn makkelijk te verkrijgen. Serveer het met wat jij lekker vindt. Het is heerlijk met rijst, frietjes of, in dit geval, aardappelkroketjes.

Ingrediënten

  • circa 1 kilo Angus runderriblappen (chuck roast)
  • 6 tenen knoflook fijn gesneden
  • 1 gele ui gesnipperd
  • 2 flinke eetlepels diced chipotle peppers (La morena)
  • 4 flinke eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gerookte paprika poeder
  • 2 laurierblaadjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 500 milliliter bouillon (ik had groentebouillon)
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • Optioneel extra chili vlokken wanneer je goed tegen pittig eten kunt

Benodigdheden

    • BBQ voor in- en directe bereiding + Dutch Oven of
    • Oven + Dutch Oven of
    • Slowcooker
    • Maatlepel
    • Snijplank


Voorbereiding

Hittebron

Wanneer je het gerecht op de BBQ bereidt, stel de BBQ dan in op een dome-temperatuur van 150 graden Celsius. Het aanbraden van het vlees doe je met directe hitte, terwijl het verdere gaarproces met indirecte hitte plaatsvindt. Gebruik je een slowcooker, zet deze dan op de hoge stand. Voor een Dutch oven of gewone oven, verwarm je de oven voor op 140 graden Celsius met boven- en onderwarmte.

Snijden

Laat de riblappen op kamertemperatuur komen. Spoel ze af en dep ze droog. Snijd de riblappen daarna in blokken van ongeveer 2 bij 2 cm en bestrooi ze met peper naar smaak. 

Bereiding

Aanbakken

Bak de gesneden blokjes mooi goudbruin aan, ik heb dit in 2 delen gedaan, anders krijgt je vlees geen mooi kleurtje en ligt ie als het ware al meteen te koken in zijn eigen vocht. (Op de BBQ met directe hitte of op een andere warmtebron op middelhoog vuur). Voeg vervolgens de ui toe (je kunt deze, net als ik, in een hakmolentje tot puree malen). Bak de ui ongeveer 5 minuten mee.

Ingrediënten toevoegen

Voeg daarna de volgende ingrediënten toe: Diced Chipotle, tomatenpuree, bouillon, gemalen komijnzaad, gedroogde oregano, laurierblaadjes, gerookt paprikapoeder en knoflook. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens garen op indirecte warmte, in de oven, of in de slowcooker voor ongeveer 4 uur. Controleer tussendoor of het kookvocht niet te veel is verdampt en voeg indien nodig wat water toe. Na 4 uur check je of het vlees mooi uit elkaar valt wanneer je er met een vork op drukt

Paprika toevoegen

Als het vlees mooi uit elkaar valt, snijd je de paprika in reepjes en voeg je deze toe. Breng eventueel op smaak met wat peper en zout, mocht het gerecht nog te flauw zijn naar jouw smaak. Laat de paprika nog ongeveer 30 minuten meegaren. De Ropa Vieja is nu klaar en jullie kunnen ervan genieten!

Serveren

Finishing touch

Serveer de Ropa Vieja met rijst, frietjes, aardappelkroketjes of gewoon lekker met wat brood. Als je ervan houdt, kun je ook nog olijven toevoegen aan de stoof voor extra smaak.

Eet smakelijk!

Wil je dit Cubaanse stoofgerecht ook graag in bewegende beelden zien? Bekijk het dan op BBQuality-TV!

Maak je mijn Ropa Vieja recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @lindyslekkernijen en ik plaats je gerecht in mijn story!