Rollade van Iberico presa recept
Inleiding
Als voorschot op de kerst, inspireren we je graag met een voorgerecht recept. Om je kerstdiner fool proof te maken is dit een prima optie. Je kan alles in de voorbereiding maken en klaarzetten. Je hoef enkel het vlees af te grillen voordat je het wil serveren. Wij laten jou stap voor stap zien, hoe je de presa vult en binnen no time een heerlijk voorgerecht op tafel zet. Een fantastisch Iberico presa recept.
Ingrediëntenlijst
- 800 gram Iberico presa
- 80 gram pecannoten
- 80 gram serrano ham
- 150 gram aged cheddar kaas
- 1 potje zwarte olijven
- 1 puntpaprika
- 2 eetlepels gerookt paprikapoeder
- 1 sinaasappel
- 1 teentje knoflook
- 800 gram spinazie
- 1 peer
- 2 eetlepels sherry azijn
- peper
- 1 eetlepel honing
- 6 eetlepels olijfolie
- 50 gram gesneden bieslook
- 1 bakje cress
- Extra benodigdheden: Rolladetouw, 6 satéprikkers
Voorbereiding
Neem de puntpaprika en grill deze aan alle kanten tot de buitenkant flink geblakerd is. Als je de mogelijkheid hebt doe dit een dag van tevoren. Dit kan eventueel in de grillpan en hoeft niet per se op de bbq. Laat de paprika afkoelen en laat voor een nachtje liggen in de koelkast. Je krijgt dan het vel heel makkelijk los.
Ontdoe de presa van alle harde stukken vet.
Leg de presa in de lengte voor je en snijd het vlees van de rechter zijkant horizontaal door tot ongeveer 2 cm van de linkerkant, kijk anders even de volgende foto dan zie je meteen wat je moet doen ;-).
Open het mooie doorregen Iberico vlees. Je hebt nu de dubbele oppervlakte om te beleggen met ingrediënten.
Rub als eerste het vlees met de gerookte paprikapoeder.
Beleg het vervolgens met de serranoham.
Rasp nu een beetje sinaasappelschil over de serranoham. Let op; rasp alleen de schil en niet het witte laagje wat eronder zit.
Schaaf hierna de aged cheddar kaas over de serranoham.
Ontdoe de paprika van het zwartgeblakerde vel en de zaadjes. Snij de paprika over de lengte in twee stukken.
Leg de paprika aan beide kanten net uit het midden. Beleg het geheel tussen de paprika met de grof gehakte knoflook en pecannoten.
Rol nu de belegde Iberico presa op en zet om de 2 centimeter vast met een satéprikker.
Maak 8 stukjes rolladetouw op lengte van ongeveer 35 cm. Leg een touwtje plat op de plank, trek onder het vlees door en maak een knoopje tussen de eerste 2 prikkers. Draai bij het knopen het touwtje 2 keer om elkaar. Dit zorgt ervoor dat het niet loskomt bij het leggen van de knoop. Knip de touwtjes net boven de knoop af.
Als alles vastgeknoopt is dan verwijder je alle satéprikkers.
Snij nu beide uiteinden van de presa af, zodat je eerste plakje een mooie egale is. De rollade is zo beter af te grillen en te serveren. Snijd vervolgens tussen de touwtjes mooie plakjes van 2 cm.
Gevulde Iberico presa
Je hebt nu een hele coole gevulde Iberico presa gemaakt. Als het allemaal goed gegaan is, dan lijkt het op onderstaande foto.
BBQ
Steek je BBQ aan en zet deze op direct grillen rond de 180/200 graden.
Grill het vlees gedurende 10 tot 15 minuten tot een kerntemperatuur van 53 graden. Let op; meet het vlees en niet de vulling.
Garneren en serveren
Halveer de olijven. Snijd de peer in kleine stukjes en hak de overgebleven pecan noten in grove stukken.
Dressing
Maak een dressing van 2 eetlepels sherry azijn, 6 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel honing en flink wat peper.
Garnering
Hak de bieslook fijn en gebruik deze als garnering.
Het hak en snijwerk kan je prima vooraf afgedekt klaar zetten.
Opmaak
Doe wat spinazie in een schaal en maak de salade op met de peer, pecan noten, en olijven. Neem een stuk vlees, haal het touwtje er vanaf en leg het vlees op de salade. Schaaf rondom het vlees wat aged cheddar over de salade, druppel wat dressing over de salade en garneer af met de cress en bieslook.
Eet smakelijk!
Maak je mijn recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.