Ramenbowl met gerookt buikspek
De ramenbowl is het meest populaire gerecht in Japan. Het is licht om te eten, altijd kneiter vers, snel, en echt zo enorm smakelijk! Dit is fastfood in zijn aller beste vorm! Ramen zijn de Japanse variatie op Chinese tarwe noedels en net als zo`n beetje bij alle Japanse gerechten is de ramenbowl ook tot in absolute perfectie uitgewerkt.
Het zal je dan ook niet verbazen dat het bij de ramenbowl niet om de toppings gaat, maar om de ramen en de soep. Ik gebruik noedels van de toko maar je kan verschillende platte noedels hiervoor gebruiken die beschikbaar zijn bij de grote supermarkten. De soep maak ik wat met wat mij voor handen is, maar voel je vrij om je hier zo ver in te verdiepen, dat je een echte ramen soep master wordt. Want als je dit onder de knie hebt, maak je de mooiste bouillons, met enorm diepe en volle smaken.
Het recept is opgebouwd uit 3 onderdelen. Het buikspek roken, de soep maken, en de toppings voorbereiden.
Het buikspek:
Alvorens te beginnen, neem je een mooi stuk buikspek zonder zwoerd. Dep dit droog en snijd de vetkant diagonaal in, in ruitjes van 1 bij 1 cm. Dit heeft 2 redenen, 1) het vlees trekt niet “krom” bij het afgrillen, omdat de vetlaag harder “krimpt” dan het vlees, 2 ) zo bereikt ook de marinade aan de vetkant het vlees.
De marinade:
- 1 el ketjap
- 1 el dashi
- 1 el lichte soja saus
- ½ el zonnebloem olie
- 1 tl gochujang, gefermenteerde chili pasta, indien je dit niet kan vinden is sambal oelek een prima vervanger.
- 1 tl laos
- 1 tl sereh
- 1 tl peper
- 1 tl zout
Buikspek bereiden
Leg een half uur voor je gaat grillen het vlees uit de koelkast. Bereid een bbq voor op indirect op 110 graden. Schik wat chuncks rookhout tegen de kolen, bij varkensvlees gebruik ik graag appel of kersenhout, en leg het vlees op de grill. Laat het buikspek roken tot deze een kerntemperatuur heeft heeft van 60 graden. Heb je dit bereikt, bouw je bbq om en gril het buikspek af tot deze de juiste kleur heeft en een kerntemperatuur van 70 tot 73 graden.
Natuurlijk heb je tijdens het roken van het buikspek de tijd om de rest van het gerecht te maken, de soep en de toppings.
De soep:
Neem 1,5 liter kippenbouillon en voeg daaraantoe:
Maak 'm af!
Ingrediënten
- Buikspek 800 gram
- Ketjap 1 eetlepel
- Dashi 4 eetlepels
- Lichte sojasaus 5 eetlepels
- Zonnebloemolie 1/2 eetlepel
- Knoflook 8 tenen
- Gochujang (of sambal oelek) 1 theelepel
- Laos 1 theelepel
- Sereh 1 theelepel
- Peper 1 theelepel
- Zout 1 theelepel
- Kippenbouillon 1,5 liter
- Gember 6 plakjes
- Sesamolie 2 theelepels
- Eieren 6 stuks
- Lente ui 2 stuks
- Enoki paddenstoelen 2 bosjes
- Noedels 1200