Pulled Pork met een Indonesische touch
Deze versie van Pulled Pork is heerlijk om op turks brood of in een lemper rol te serveren bij je BBQ. Je kunt bovendien zelf variëren in de hoeveelheid pepertjes of sambal als je meer of minder van pittig eten houdt. Let op, de bereiding duurt 2 dagen. Dag 1 de voorbereiding en dag 2, de bereiding van het vlees.
- BBQ
- Injectiespuit
- Kerntemperatuurmeter
- Blender of vijzel
De voorbereiding (dag 1)
Voor we met het vlees aan de slag gaan beginnen we ten eerste met het maken van de injectiemix en de rub.
Injectiemix
- 100 ml Gembersiroop
- 25 ml citroensap
- 250 ml kokosmelk
- 100 ml ketjap manis
- 20 ml Worchestershire
- 4 eetlepels sambal oelek
Mix bovenstaande ingredienten vervolgens goed door elkaar en laat het 30 – 45 min in de koelkast staan.
Rub
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 8 kemirinootjes
- 1 eetlepel paprikapoeder (pikant)
- 1 eetlepel katoembar (gemalen koriander)
- ½ eetlepel laos (poeder)
- ½ eetlepel djahe (poeder)
- 1 eetlepel zout
- 6 spaanse pepers
Verkruimel de Kemirinootjes en bak ze daarna licht aan in een koekenpan. Verwijder een deel van de pitten (afhankelijk van hoe pittig je hem wilt hebben) uit de pepers en maal ze fijn in een blender (of snijd en vijzel ze fijn).
Voeg de overige kruiden toe en maak alles met de vijzel tot een gladde rub (kan eventueel ook met een blender).
Snijd het overtollige vet van de Boston Butt en dep deze droog. Nu kunnen we beginnen met de injectiemix. Zeef de injectiemix zodat er geen pitjes of pepertjes vanuit de sambal inzitten en we hem kunnen injecteren.
Injecteer +/- om de 4cm afwisselend diep (helft van het vlees) en ondiep (kwart van het vlees). Doe dit rondom de gehele Boston Butt. Zorg dat je ongeveer 25 van de injectiemix overhoudt, deze hebben we nog nodig voor de glaze welke we later aanbrengen.
Wrijf nu de rub uit over de gehele buitenkant. Als je dit gedaan hebt wikkel je de Boston Butt in vershoudfolie en leg je hem in de koelkast. Laat hem een nacht in de koelkast liggen.
De bereiding (dag 2)
Leg een lekbak (ik heb hiervoor een ovenschaal gebruikt) onder het deel van het rooster waarop we de Boston Butt op gaan bereiden. We gaan de Boston Butt indirect bereiden, dit betekent dat we hem niet rechtstreeks boven de kolen (of brander) leggen maar ernaast. Verhit de BBQ tot een temperatuur van 135 graden. Leg de Boston Butt op de BBQ en houdt deze op een constante temperatuur van 135 graden. Laat de Boston Butt op de BBQ liggen tot een kerntemperatuur bereikt is van +/- 60 graden (4 tot 5 uur). Maak in de tussentijd de glaze klaar.
Glaze:
- 1 blikje geconcentreerd tomatenpuree (70 gram)
- 25 ml injectiemix
Als de Boston Butt een kerntemperatuur bereikt heeft van +/- 60 graden smeer je hem in met de Glaze en leg je hem vervolgens weer op de BBQ. Laat de Boston Butt op de BBQ liggen tot hij een kerntemperatuur bereikt heeft van +/- 70 graden (1 ½ tot 2 uur).
Nu halen we de lekbak uit de BBQ (bewaar het opgevangen sap, hier maken we de later nog marinade van).
Rol een flink stuk zilverfolie uit en leg deze om de 5 cm vol met Djeroek Poeroet blaadjes. Leg vervolgens de Boston Butt op de folie en bedek ook de bovenkant ervan met deze blaadjes. Wikkel de Boston Butt helemaal in de zilverfolie en plaats hem terug op de BBQ. We laten hem liggen tot een kerntemperatuur van 88 graden bereikt is.
In de tussentijd maken we de laatste marinade.
Pulled Pork Marinade
- Opgevangen sappen uit het vlees
- 2 theelepels pittige mosterd
- 1 eetlepel honing
- 100ml Ketjap manis
- 2 theelepels sambal oelek
- 2-3 eetlepels appelsap
Als hij klaar is (kerntemperatuur van 88 graden) halen we de Boston Butt van de BBQ en laten we hem even ½ uurtje rusten voor we beginnen met het ‘pullen’.
Het pullen (uit elkaar trekken van het vlees) kan met de handen (let op het vlees is erg heet) of met 2 vorken.
Na het ‘pullen’ voeg je naar smaak de Pulled Pork Marinade toe.
Je vlees is nu klaar!
Serveertips Pulled Pork met een Indonesische touch
Broodje Pork
- Komkommersalade
- Chilisaus
- Turks brood
Beleg dan naar smaak een part Turks brood met komkommersalade, Pulled Pork en chilisaus.
Lemper Pulled Pork
- 500 gram Ketan rijst
- 3 blaadjes djeroek poeroet
- 6 tot 10 eetlepel wokolie
Week de Ketan rijst eerst ½ uur in lauw water. Na ½ uur doe je dan de rijst in een rijstkookpan, zet hem vervolgens +/- 2 ½ tot 3cm onder water, voeg daarna de blaadjes djeroek poeroet toe en zet je de pan aan. Beschik je echter niet over een rijstkookpan kijk dan hier hoe je toch ketan rijst het beste kunt bereiden.
Als de rijst klaar is rol je daarna een flink stuk zilverfolie af, smeer deze vervolgens goed in met wokolie (ik heb cornimex wokolie gebruikt omdat deze tevens een lekkere smaak toevoegd). Smeer verder tot de grootte van een A5 (half A4) rijst uit op de ingesmeerde folie. Leg in het midden een baan pulled pork en rol de folie dicht zodat er een rijstrol ontstaat welke gevuld is met pulled pork. Je kunt de lempers ten slotte pulled pork invriezen en op de BBQ (indirect) verwarmen wanneer je ze wilt eten.
Eet smakelijk van deze heerlijke Pulled Pork met een Indonesische touch!
Ingrediënten
- Boston Butt 4,5 Kg
-
Injectiemix - Gembersiroop 100 ml
- Citroensap 25 ml
- Kokosmelk 250 ml
- Ketjap manis 100 ml
- Worchestershire saus 20 ml
- Sambal oelek 4 eetlepels
-
Rub - Uienpoeder 2 eetlepels
- Knoflookpoeder 1 eetlepels
- Paprikapoeder Pikant 2 eetlepels
- Zout 1 eetlepel
- Katoembar (gemalen koriander) 1 eetlepel
- Laos 1 eetlepel
- Djahe (gemberpoeder) 1 eetlepel
- Spaanse peper 6
- Kemirinootjes (toko) 8
-
Glaze - Geconcentreerde tomatenpuree 70 gram
- Injectiemix 25 ml
-
Tijdens bereiding - Djeroek Poeroet (citroenblad, te halen bij de toko) +/- 20 blaadjes
-
Pulled Pork Marinade - Mosterd 2 theelepels
- Ketjap Manis 100 ml
- Honing 1 eetlepel
- Sambal Oelek 2 theelepels
- Appelsap 2 tot 3 eetlepels
-
Broodje Pulled Pork - Komkommersalade 1 bakje
- Chilisaus
- Turks brood
-
Pulled Pork Lemper - Ketan rijst 500 gram
- Wokolie 6 tot 10 eetlepels
- Djeroek Poeroet (citroenblad, te halen bij de toko) 3 blaadjes