Portugese bifana recept

Portugese bifana recept | BBQuality

Inleiding:

Bifana is het bekendste broodje warmvlees uit Portugal. Het is vaak een wit broodje met daarop dungesneden varkensvlees, mosterd en een pittige saus. In dit Portugese bifana recept hebben we het pittige al verwerkt in de marinade. Het pittige kan je natuurlijk altijd aanpassen naar eigen wens. In dit recept wordt de bifana op de barbecue bereid, maar dit gaat ook prima in de pan.

Ingrediënten:

  • 500 gram varkensfilet aan één stuk
  • 1 eetlepel appel ciderazijn
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 laurier blad
  • 2 tomaten
  • 1,5 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel pink devil rub
  • 1 eetlepel naked gun powder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • 4 Italiaanse bollen
  • Mosterd (optioneel)
  • Pittige saus (optioneel)

Benodigdheden:

Voorbereiding:

Marinade maken

Maak de knoflook schoon en snij deze zo fijn mogelijk. Snij de rode peper tevens zo fijn mogelijk (wil je de bifana niet pittig verwijder dan eerst de zaadjes van de peper voor je deze snijd). Doe de knoflook en peper in een mengkom. Voeg de appel ciderazijn, witte wijnazijn, laurierblad, paprikapoeder, Pink Devil, Naked gun powder en olijfolie toe aan de peper en knoflook. Roer het geheel goed door. Proef de marinade en breng eventueel op smaak met zout.

Varkensfilet snijden

Neem een scherp mes en snij de varkensfilet in zo’n dun mogelijke plakken. Mocht het niet lukken om de varkensfilet dun te snijden kan je deze altijd tussen 2 vellen plasticfolie plat slaan met een deegroller.

Het vlees marineren

Doe de dunne plakken varkensfilet in het ziplock zakje en voeg hier de marinade aan toe. Maak het zakje dicht en masseer de marinade op het vlees. Zorg er voor dat alle kanten en plakjes vlees in de marinade zitten. Maak het zakje nu een klein stukje open en haal er zo veel mogelijk lucht uit voordat je hem weer dicht maakt. Leg het vlees nu voor ongeveer 5 uur in de koelkast om te marineren.

Bereiding:

Steek na 5 uur de barbecue aan en maak deze gereed voor een directe en indirecte bereiding op een dome-temperatuur van 180 graden Celsius.

Zet de gietijzeren skillet boven het directe gedeelte van de barbecue en laat deze vast heet worden.

Leg de Italiaanse bollen boven het indirecte gedeelte van de barbecue. Bak de Italiaanse bollen tot deze goudbruin zijn.

Varkensfilet

Doe een scheutje olie in de skillet en bak hier de varkensfilet in. Draai het vlees regelmatig om verbranden van de marinade te voorkomen. Omdat het dunne plakjes zijn hoeft het vlees niet lang gebakken te worden. Denk aan ongeveer 2 minuten per kant.

Haal het vlees uit de skillet en leg even op een bordje.

Serveren:

Snij nu de tomaat in plakken en snij de Italiaanse bollen open. Beleg de onderkant van de Italiaanse bollen met de plakken tomaat. Verdeel het vlees over de broodjes. Maak de broodjes af met wat mosterd en pittige saus.

Bereid je dit recept in de pan, bak dan de Italiaanse bollen af in een voorverwarmde oven. Voor het bakken van het vlees kan je gewoon een steelpan gebruiken op het gasfornuis.

Maak je mijn Portugese bifana recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.