Picanha steak recept met cowboy butter

Picanha steak recept met cowboy butter | BBQuality Beef Rub | The Grilling Basterd | BBQuality

Inleiding

Picanha steak recept met cowboy butter

Er gaat niets boven een goede steak, vinden wij. In dit recept maken we geen uitzondering: een dikke, perfect medium-rare gegrilde picanha steak, rechtstreeks van de BBQ! Wil je die onweerstaanbare grillstrepen? Gebruik een gietijzeren rooster en leg de steak erop zodra het loeiheet is.

Maar het wordt nog beter! We serveren deze sappige picanha met een heerlijke cowboy butter dip. Snijd de steak in mooie plakken, dip ze in de boter en pas op dat je je vingers er niet bij opeet!

Ingrediëntenlijst

Picanha steaks:

Cowboy butter:

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 2 eetlepels Dijonmosterd
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 eetlepels gedroogde tijm
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • Zout en peper naar smaak

Benodigdheden

Voorbereiding

Picanha steaks marineren

Wrijf de picanha steaks royaal in met de BBQuality Beef rub en laat ze daarna minstens één uur in de koelkast rusten. Zo kunnen de smaken goed in het vlees trekken.

Verder met de cowboy butter

Smelt ondertussen de roomboter op laag vuur in een sauspannetje. Voeg de geperste knoflook, chilivlokken, gerookte paprikapoeder, Dijonmosterd, fijngehakte sjalot, peterselie, tijm en bieslook toe. Roer alles goed door en laat de smaken enkele minuten op laag vuur intrekken, zodat de kruiden en specerijen hun smaak aan de boter afgeven. Breng het geheel vervolgens op smaak met zout en peper.

Deze cowboy butter kun je direct gebruiken als heerlijke dipsaus voor gegrilde vleesgerechten, of je kunt de boter in vershoudfolie rollen en in de koelkast laten opstijven. Zodra de boter stevig is, kun je deze eenvoudig in plakjes snijden en gebruiken om warme gerechten extra smaak te geven. Perfect voor steak, gegrilde groenten of als smaakmaker bij brood!

BBQ

Bereid je BBQ voor op indirect grillen met een dome-temperatuur van 120-130 graden Celsius.

Bereiding

Picanha perfectie op de grill!

Bestrijk de picanha steaks licht met olijfolie en voorzie ze van wat zout en grill ze indirect totdat ze een kerntemperatuur van ongeveer 48 graden Celsius hebben bereikt. Bouw je BBQ om, zodat je direct kan grillen en verplaats de steaks vervolgens naar het directe gedeelte van je BBQ. Grill ze kort aan beide kanten tot ze een knapperige korst hebben en de kerntemperatuur 54-56 Celsius is voor perfect medium-rare. Laat de steaks enkele minuten rusten voordat je ze aansnijdt.

Serveren maar!

Trancheren

Snijd de picanha steaks tegen de draad in dunne plakjes voor optimale malsheid. Bestrooi de picanha steaks eventueel nog met wat peper en zout voor extra smaak, als je dat lekker vindt. Serveer de steak met een lepel cowboy butter eroverheen of apart als dipsaus. Eenvoudig en smaakvol!

Meer zien van dit geweldige recept? Bekijk het op BBQuality-TV!

Maak je mijn Picanha recept met cowboy butter en plaats je dit op Instagram? Tag dan @thegrillingbastard en ik plaats je gerecht in mijn story!