MOINK-balls pakket recept

Inleiding
MOINK-balls pakket recept
De MOINK-ball is misschien wel dé ultieme BBQ-snack. Dit is een kruidig rundergehaktballetje, gevuld met smeuïge kaas en omwikkeld met een knapperig laagje ontbijtspek. Er zijn natuurlijk talloze varianten en manieren om ze te maken, maar in dit recept delen we onze favoriet: precies zoals wij ‘m het allerlekkerst vinden!
BBQuality heeft nu een compleet MOINK-ball pakket! In dit pakket vind je alles wat je nodig hebt voor de lekkerste MOINK-balls van de BBQ: rundergehakt, gerookt ontbijtspek, BBQuality All Purpose rub, BBQuality The Original, Formaggio Duro en een siliconen bakkwastje. Kortom: alle ingrediënten en tools om direct aan de slag te gaan. In dit recept laten we je stap voor stap zien hoe jij ze zelf maakt!
Ingrediëntenlijst
Ingrediënten
Benodigdheden
- BBQ met mogelijkheid tot indirect bereiden (wij gebruikten de Traeger)
- Mengkom
- Snijplank
- Scherp mes
- Cocktailprikkers
- BBQ-tang
- Rasp
- Kernthermometer

Voorbereiding
BBQ aansteken en gehakt kruiden
Steek de BBQ aan en stel deze in op een dome-temperatuur van 120 graden Celsius. Terwijl de BBQ opwarmt, kun je aan de slag met de MOINK-balls.
Doe het rundergehakt in een mengkom en voeg 1 tot 1,5 eetlepel BBQuality All Purpose Rub toe. Rasp er vervolgens ongeveer 1,5 tot 2 eetlepels Formaggio Duro overheen. Meng alles goed door elkaar tot een egaal mengsel.
Tip: Wil je zeker weten of het gehakt goed op smaak is? Bak een klein stukje in een pan of verwarm het kort in de magnetron om te proeven.
MOINK-balls maken
Als het gehakt goed op smaak is, kun je de MOINK-balls vormen. Verdeel het gehakt in 20 porties van ongeveer 50 gram – dat is ongeveer zo groot als een golfbal. Rol er stevige, compacte balletjes van.
Snijd de plakken ontbijtspek doormidden en wikkel om elk balletje een halve plak spek. Zet het spek stevig vast met een cocktailprikker. Herhaal dit tot alle balletjes zijn ingepakt.
Waarschijnlijk houd je wat ontbijtspek over. Geen probleem! Bewaar het voor later, bijvoorbeeld om krokant te bakken als topping op een goede burger. Of leg de restjes spek direct bij de MOINK-balls op de BBQ, laat ze rustig krokant worden en verkruimel ze op het einde over de balletjes voor extra smaak.
Bestrooi de MOINK-balls als finishing touch nog met een beetje extra rub aan de buitenkant.

Bereiding
MOINK Balls garen & insmeren
Zodra de MOINK-balls aan de buitenkant zijn gekruid, kunnen ze op het indirecte gedeelte van de BBQ. Leg ze op het rooster en zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de balletjes zit, zodat de warmte en rook overal goed bij kunnen.
Wil je extra smaak? Voeg dan een beetje kersenrookhout toe voor een subtiele, zoete rooksmaak. Gaar de MOINK-balls rustig tot ze een kerntemperatuur van 58 graden Celsius bereiken.
Zodra de MOINK-balls deze temperatuur hebben bereikt, is het tijd voor de finishing touch! Bestrijk ze royaal met BBQuality The Original BBQ-saus voor die mooie glans en smaak.
Schep een beetje saus op elke MOINK-ball en verdeel deze gelijkmatig met een kwastje. Draai de balletjes daarna voorzichtig om en herhaal dit aan de andere kant.
Laat ze vervolgens verder garen tot een kerntemperatuur van 70 graden Celsius, zodat ze mooi sappig en perfect gaar zijn.


Serveren
Dit wordt genieten!
Wanneer de MOINK-balls een kerntemperatuur van 70 graden Celsius hebben bereikt, kunnen ze van de BBQ. Leg ze op een mooie borrelplank en haal ook het krokant gebakken ontbijtspek van de BBQ. Hak het spek fijn tot een smakelijke crumble.
Besprenkel de MOINK-balls met een extra beetje BBQuality The Original BBQ-saus en strooi de spekcrumble er royaal overheen voor die extra crunch en smaak.
Zet de plank op tafel, trek een koud biertje open en geniet van deze heerlijke MOINK-balls!
Wil je deze echte BBQ-klassieker in actie zien? Bekijk het op BBQuality-TV!
Heb jij dit geweldige MOINK-balls pakket recept gemaakt? Tag dan @Chefs_BBQ_Table op Instagram en ik plaats je resultaat in mijn story.

