Longhaas tataki recept
Inleiding:
Tataki is een Japanse bereidingswijze waarbij vlees of vis bijna rauw geserveerd word. Het is de bedoeling dat het product zo snel mogelijk word dicht gegrild/gebakken en dat de binnenkant nog helemaal rauw is. In dit recept gebruiken we longhaas, longhaas is een perfect stukje vlees om snel en heet dicht te grillen. Dit doen we door de longhaas caveman style te bereiden. Caveman style wil zeggen dat het product direct in de hete houtskool bereid wordt.
Ingrediënten:
- 500 gram longhaas
- Sesamzaadjes
- Kewpi mayonaise (Japanse mayonaise)
Marinade
- 2 theelepels Pink Devil
- 1 eetlepel gochujang (Koreaanse peper pasta)
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels teriyaki saus
- 2 eetlepels ketjap
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels sesamolie
Salsa
- 3 tomaten
- 1 mespuntje gemberpoeder
- 1 eetlepel mirin (Japanse rijstwijn)
- 1 eetlepel ketjap
- 1 eetlepel sesamolie
- rasp en sap van 1 limoen
- 1 rode peper
- zout naar smaak
Benodigdheden:
- Een BBQ
- Mengkom
- Garde
- Snijplank
- Scherp mes
- BBQ tang
- Ziplock zakje
- Rasp
Voorbereiding:
Longhaas voorbereiden
Mocht je een longhaas hebben die nog niet gesplitst is, splits dan eerst de longhaas. Heb je dit nooit eerder gedaan? Kijk dan deze video waarin uitgelegd word hoe je een longhaas splitst. Als de longhaas gesplitst is kan deze terug in de koelkast.
Meng nu voor de marinade alle ingrediënten in een mengkom en zorg er voor dat de gochujang goed is opgelost. Zet ook de marinade in de koelkast.
BBQ aansteken
Nu is het tijd om de BBQ aan te steken. Leg een klein laagje houtskool in de BBQ en steek deze aan. De temperatuur van de BBQ is bij dit recept niet van belang. De bedoeling is dat de houtskool goed heet is en omdat de longhaas maar kort in de houtskool ligt hoef je de BBQ niet helemaal te vullen met houtskool.
Bereiding:
Longhaas grillen
Als de houtskool goed brand/heet is dan haal je de longhaas uit de koelkast. Zorg dat de as die op de kolen zit er zo veel mogelijk af is door voorzichtig te blazen of met een stuk karton de wapperen. Leg de 2 stukken longhaas in de houtskool. Draai na 1,5 tot 2 minuten de longhaas om (probeer de longhaas op een andere plek te leggen, zo zorg je er voor dat er altijd hete houtskool onder ligt). Verwijder indien nodig de stukjes houtskool die vast blijven plakken. Grill de longhaas weer 1,5 tot 2 minuten.
Longhaas marineren
Haal na de tweede keer 1,5 tot 2 minuten grillen de longhaas uit de houtskool en doe deze gelijk in de mengkom met koude marinade. Zorg er voor dat de longhaas overal geraakt word door de marinade. Laat de longhaas nu 15 minuten staan. Doe na 15 minuten de longhaas in een ziplock zakje en voeg de marinade toe. Sluit het ziplock zakje zo luchtdicht mogelijk af en leg het in de koelkast voor minimaal een uur.
Tomatensalsa
Snij nu de tomaten in vier gelijke stukjes en verwijder de zaadlijsten. Snij de rode peper in de lengte door en verwijder ook hiervan de zaadjes (wil je de salsa pittig hebben, laat de zaadjes dan zitten).
Snij de tomaten nu in kleine blokjes en doe deze in een kommetje. Snij de peper zo fijn mogelijk en doe deze bij de tomatenblokjes. Voeg nu de gemberpoeder, mirin, ketjap, sesamolie, rasp en sap van de limoen toe. Roer alles goed door en breng eventueel op smaak met zout.
Serveren:
Haal de longhaas uit de marinade en dep deze een beetje droog met een stukje keukenpapier. Snij de longhaas haaks op de draad in dunne plakjes en leg deze op een bord. Roer de tomatensalsa nog een keer goed door en verdeel wat van de salsa over de plakjes longhaas. Zet wat stipjes met de Kewpi mayonaise rond de tataki en strooi wat sesamzaadjes over het geheel.
Eet smakelijk!
Heb je mijn longhaas tataki recept gemaakt en deel je dit op Instagram? Tag @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.
Ingrediënten
- Longhaas 500 gram
- Sesamzaadjes
- Kewpi mayonaise
- Voor de marinade:
- Pink Devil 2 theelepels
- Gochujang 1 eetlepel
- Sojasaus 2 eetlepels
- Teriyakisaus 2 eetlepels
- Ketjap 2 eetlepels
- Honing 1 eetlepel
- Sesamolie 2 eetlepels
- Voor de salsa:
- Tomaten 3 stuks
- Gemberpoeder 1 mespuntje
- Mirin 1 eetlepel
- Ketjap 1 eetlepel
- Sesamolie 1 eetlepel
- Rasp en sap van 1 limoen
- Rode peper 1
- Zout naar smaak