Longhaas recept met geblakerde lente-ui saus
Inleiding
Longhaas recept met geblakerde lente-ui saus
De longhaas is een mooi stuk vlees dat na het schoonmaken lekker snel gegrild kan worden en mooi rosé geserveerd kan worden. Het heeft iets meer bite, maar ook een heerlijk stevige smaak die goed samengaat met de gekruide aardappeltjes en de gebrande lente-ui saus. Deze combinatie zorgt voor een smaakvol gerecht, perfect voor liefhebbers van sappig en mals vlees.
Ingrediënten
Longhaas
- circa 700 gram Angus longhaas
- 750 gram rode aardappelen
- 150 gram yoghurt
- 125 gram zure room
- 1 citroen
- 2 bosjes lente of bos-ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepel No Rubbish No Mercy rub
- 2 eetlepel No Rubbish The Looks rub
- Gerookt zeezout sinaasappel
- Olijfolie
Benodigdheden
Voorbereiding
Begin met het aansteken van de BBQ met voor de helft een directe opstelling en de andere helft een indirecte opstelling en breng hem naar een dome-temperatuur 220 graden Celsius.
Longhaas splitsen
Als je voor de hele longhaas hebt gekozen, moet deze eerst worden gesplitst. Dit komt doordat er door het midden nog een zeen loopt. Deze zeen is erg taai en niet te eten. Snijd deze er letterlijk tussenuit en je houdt twee mooie stukken vlees over. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de longhaas al gesplitst te kopen. Strooi, nadat je de longhaas hebt gesplitst, de No Mercy rub eroverheen en laat dit even intrekken.
Bereiding
Zodra het rooster en de BBQ goed op temperatuur zijn, kun je de longhaas gaan grillen boven de kolen. Leg het dikkere stuk er iets eerder op dan het dunne stuk. Grill ze nu tot ze aan alle kanten een mooie korst hebben gekregen en een kerntemperatuur van ongeveer 50 graden Celsius hebben bereikt. Haal ze van de BBQ en laat ze even rusten voordat je ze gaat snijden.
Gekruide aardappeltjes:
Maak de aardappeltjes indien nodig schoon en snijd ze doormidden. Als ze erg groot zijn, snijd ze dan in vieren zodat ze redelijk dezelfde grootte hebben. Meng ze nu met 1 eetlepel The Looks Rub, olijfolie en gerookt zeezout. Pak ze in aluminiumfolie en gaar ze eerst gesloten op de indirecte zijde van de BBQ gedurende 20 minuten. Na 20 minuten open je de aluminiumfolie en meng je de aardappeltjes. Gaar ze vervolgens nog 10 minuten open in de folie zodat ze ook een beetje kunnen kleuren. Controleer of ze dan goed gaar zijn; als dat niet het geval is, laat ze dan nog iets langer op de BBQ liggen.
Geblakerde lente-ui saus
Snijd eventueel een stukje van de bovenkant van de lente-ui af als deze een beetje verdord is. Meng vervolgens de lente-ui met wat olijfolie en een ½ eetlepel The Looks Rub. Rasp de schil van de citroen en snijd de citroen doormidden. Grill nu de lente-ui op de directe zijde tot ze aan de buitenkant een beetje geblakerd zijn en zacht zijn geworden. Grill ook de citroen met de vruchtkant naar beneden, zodat de citroen iets zoeter van smaak wordt. Snijd de lente-ui nu in kleine stukken voor in de saus. Pers of hak de teentjes knoflook fijn. Meng ten slotte in een kom de yoghurt, zure room, lente-ui, knoflook, de rest van The Looks Rub en de citroenrasp. Meng dit goed door en breng op smaak met citroensap, zeezout en olijfolie.
Serveren
Snijden
Na het rusten kun je de longhaas in plakken snijden en op een bord serveren. Leg de gekruide aardappeltjes in de aluminiumfolie erbij en schep er wat van de saus overheen. Serveer de rest van de saus apart.
Eet smakelijk!
Wil je dit smaakvolle recept graag zien in een korte video? Bekijk het op BBQuality-TV!
Maak je mijn longhaas recept met geblakerde lente-ui saus en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story!