Lamszwezerik recept

Lamszwezerik recept | BBQuality

Inleiding:

Lamszwezerik is een heel mooi stukje orgaanvlees van het lam. Lamszwezerik kan op verschillende manieren bereid worden. In dit lamszwezerik recept bereiden we de lamszwezerik op de BBQ. Wel pocheren we de zwezerik, voordat deze op de BBQ gaat. Dit doen we zodat we het vlies wat er om heen zit kunnen verwijderen.

Ingrediëntenlijst:

  • 500 gram lamszwezerik
  • 2 avocado's
  • 0,5 citroen
  • 1 sjalot
  • 3 tenen knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 sneeën brood zonder korst
  • Peper & zout
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels hele fijne Parmezaanse kaas 
  • 1 zakje basis jus

Benodigdheden:

Voorbereiding:

Lamszwezerik schoonspoelen

Begin met het schoonmaken van de lamszwezerik door deze in een mengkom te doen en met koud water af te spoelen. Spoel de lamszwezerik af tot er alleen nog maar helder water van af komt. 

BBQ aansteken en lamszwezerik blancheren

Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 180/190 graden Celsius.

Zet een pan met water op het fornuis en breng het water aan de kook. Let op; het moet een pan ruim kokend water zijn. Als het water kookt voeg je 0,5 eetlepel zout toe en doe je de lamszwezerik er in. Laat de lamszwezerik in de pan zitten tot het water weer opnieuw begint te koken. Haal de zwezerik dan uit de pan en spoel deze gelijk koud af. Zo wordt het garingsproces gestopt. Laat de lamszwezerik in een bak met koud water liggen, zodat deze goed afkoelt. Haal de lamszwezerik uit het water als deze goed koud is en doe de zwezerik in een bak met wat keukenpapier. Dep de lamszwezerik zo goed mogelijk droog. en verwijder het vlies wat om de lamszwezerik zit.

Knoflook poffen & brood roosteren

Maak de 3 tenen knoflook schoon en doe deze in een stukje aluminiumfolie. Voeg hier een scheutje olijfolie en wat zout aan toe. Vouw de aluminiumfolie dicht en leg de knoflook op de BBQ. Pof de knoflook tot deze helemaal zacht is.

Snij 2 sneeën brood in de gewenste vorm en rooster deze samen met de knoflook. Rooster het brood tot deze aan beide kanten krokant is.

Avocadocrème maken

Snipper de sjalot zo fijn mogelijk en doe deze in de keukenmachine. Snij de 2 avocado's doormidden en verwijder voorzichtig de pit. Haal het vruchtvlees uit de schil en doe ook deze in de keukenmachine. Voeg hier het sap van een halve citroen aan toe en draai alles tot een zo glad mogelijke crème. Breng de crème op smaak met peper en zout en zet deze in de koelkast tot gebruik.

Bereiding:

Jus maken

Maak de basis jus volgens de instructies op de verpakking. Hak 2 takjes rozemarijn zo fijn mogelijk en voeg deze toe aan de basis jus. Haal de gepofte knoflook uit de folie en druk deze plat op een snijplank. Voeg ook de gepureerde/plat gedrukte knoflook toe aan de jus en roer goed door.

Zwezerik bloemen en roosteren

Meng de bloem met de Parmezaanse kaas en breng dit mengsel op smaak met peper en zout. Haal de stukjes lamszwezerik door het bloem-kaas mengsel en schud het overtollige bloem-kaas mengsel er af.

Leg de lamszwezerik nu op de BBQ en rooster deze tot de zwezerik krokant is. Draai de zwezerik iedere 10 tot 15 minuten om, zo voorkom je dat deze verbrand.

Serveren:

Haal de zwezerik van de BBQ als deze krokant is en bestrooi de zwezerik nog met een beetje zout. Maak nu een aantal quenelles met de avocado crème en leg deze op het bord. Zorg er ondertussen voor dat de jus warm is. Verdeel de lamszwezerik over het bord bij de avocado crème.  Zet het getoaste brood in het midden en voeg als laatste wat van de met rozemarijn gepofte knoflookjus toe.

Vind je het prettiger werken met beeld? We hebben een handige video voor je gemaakt.

Heb je mijn lamszwezerik recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.