Lamssouvlaki recept
Inleiding
Nu het de “BBQ spiezen maand” is bij BBQuality, kwam ik gelijk met het idee om lamssouvlaki te maken. Normaal gebruik je hier lamsfilet of lamsbout voor, maar ik had zin om een keer souvlaki te maken van lamsnek. We noemen het dan ook maar lamssouvlaki Braai&Snaai stijl. Ik heb in dit lamssouvlaki recept gekozen voor lamsnek, omdat ik dit een fantastisch stukje vlees vind, welke heerlijk medium te bereiden is op de grill.
TIP! Eet dit niet de dag voor je naar de tandarts moet gaan! Ik ben gek op knoflook en dat ga je ook wel terugzien in het recept ;-)!
Ingrediëntenlijst
Lamssouvlaki
- 500 gram lamsnek
- 2 teentjes knoflook
- 100 milliliter olijfolie
- 50 milliliter citroenrasp
- 1/2 eetlepel witte wijnazijn
- 1 eetlepel verse oregano
- 1 theelepel verse munt
- 1 laurierblaadje in stukjes
- 1 rode ui in blokjes voor op de spiezen
- 1 rode en groene paprika in stukjes voor op de spiezen
Tzatziki
- 300 milliliter Griekse yoghurt
- 2 teentjes knoflook
- 1 komkommer
- 1 eetlepel verse munt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- peper en zout naar smaak
- optioneel: geroosterde knoflook
Benodigdheden
- BBQ
- Knoflookpers
- Rasp
- Metalen of bamboe spiesen
Voorbereiding
Stap 1
Snijd je lamsnek in blokjes van ongeveer 3 cm en leg apart in een kom of schaal.
Stap 2
Snijd de verse munt en oregano heel kort. Pers de knoflook en doe dit samen in een aparte kom. Meng dit goed met de olijfolie, citroensap, witte wijnazijn en stukjes laurierblad.
Giet vervolgens de marinade over de lamsnekblokjes heen en roer dit goed door.
Stap 3
Doe het mengsel in een diepvrieszak die goed luchtdicht af te sluiten is. Probeer bij het sluiten zo veel mogelijk de lucht eruit te halen en leg dit in de koelkast.
Probeer de zak om de paar uur te draaien om de marinade zo goed mogelijk over de lamsnek te verdelen.
Als je een vacuümeer machine hebt is dit nog beter om te gebruiken, echter lukt het mij ook altijd prima met stevige diepvrieszakjes.
Stap 4
Maak de komkommer schoon. Snijd deze door de helft en verwijder met een lepeltje het zachte deel van het vruchtvlees. Rasp nu de komkommer en vang dit op in een schone theedoek.
Zodra je klaar bent met raspen knijp je de komkommerrasp goed uit boven de wasbak, hier komt nog heel veel vocht vanaf.
Stap 5
Pers de knoflookteentjes en snijd de verse munt fijn.
Stap 6
Meng nu de komkommerrasp, geperste knoflook, fijngesneden munt, Griekse yoghurt, olijfolie en citroensap goed door elkaar in een schaaltje.
Breng de tzatziki op smaak met peper en zout en eventueel nog wat geroosterde knoflook.
Dek het schaaltje af en zet dit (net als de gemarineerde lamsnek) voor een dag in de koelkast.
Stap 7
Vlak voor dat je de lamssouvlaki gaat grillen snijd je de paprika en ui in stukjes om tussen het lamsvlees te rijgen op de spiezen.
Stap 8
Haal het lamsvlees met de marinade uit de koelkast en rijg alles op de spies. Wissel telkens een blokje vlees af met de gesneden paprika en ui.
Ik heb hiervoor metalen spiezen gebruikt. Als je bamboe spiezen gebruikt moet je er op letten dat je deze eerst een tijdje in het water legt zodat ze niet verbranden op de BBQ.
Gooi de marinade die nog in de diepvrieszak zit niet weg! Hiermee gaan we tijdens het grillen de spiezen nogmaals insmeren.
Bereiding
Maak je BBQ klaar voor direct gebruik op ongeveer 200 graden Celsius.
Grill de souvlaki en smeer tussendoor de overgebleven marinade over de spiezen.
Ik houd ervan om lamsnek nog een beetje rauw (medium) te eten, daarom heb ik de souvlaki er af gehaald bij een kerntemperatuur van 54 graden Celsius.
Serveer de souvlaki met heerlijk frisse tzatziki, griekse salade en naan brood.
Eet smakelijk!
Maak je mijn lamssouvlaki recept en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story.