Krokodil recept met creoolse rijst en cajun saus

Krokodil recept met creoolse rijst en cajun saus | BBQuality Fish rub | Maikel | BBQuality

Inleiding

Krokodil recept met creoolse rijst en cajun saus

Krokodil is een ander soort vlees dan wat de meeste mensen gewend zijn te eten. Het wordt vaker gegeten in Amerika, vooral rond Louisiana. Daarom heb ik deze krokodil eerst gemarineerd in karnemelk en daarna gegrild, samen met Creoolse rijst en een Cajun-tomatensaus.

Ingrediënten

Krokodil

Cajun saus

  • 400 gram tomatenblokjes
  • ½ groene paprika
  • ½ rode paprika
  • ½ ui
  • 1 theelepels knoflookpulp
  • 1 eetlepel cajunkruiden

Creoolse rijst

  • 400 gram basmati rijst
  • 1,2 liter kippenbouillon 
  • 2 eetlepels cajun kruiden
  • 1 ui 
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • ½ citroen 
  • 2 theelepels knoflookpulp 
  • Bosui 
  • Olie 

Benodigdheden

  • BBQ voor directe bereiding
  • Sauspannetje
  • Grote gietijzeren hapjespan
  • Kom
  • Snijplank


    Marineren

    Krokodillenhaas

    Doe de krokodilhaasjes in een ruime kom en voeg de helft van de BBQuality fish rub en al de karnemelk toe. Meng alles goed door elkaar, zodat de karnemelk en de rub gelijkmatig over het vlees verdeeld zijn. Dit is essentieel om de smaken optimaal te laten intrekken. Laat de krokodil nu marineren in de koelkast; minimaal 1 uur, maar het liefst tot maximaal 4 uur. Hoe langer het vlees marineert, hoe malser en smakelijker het wordt. De karnemelk helpt ook om de textuur te verbeteren, terwijl de kruiden zorgen voor extra smaak.

    Voorbereiding

    Verwarm de BBQ voor met een directe opstelling bij een dome-temperatuur van 200 graden Celsius.

    Bereiding

    Cajun saus

    Snipper de ui en snijd de paprika in kleine blokjes. Fruit deze in een sauspannetje aan met een beetje olie. Zodra de ui en paprika glazig zijn, voeg je de cajunkruiden en knoflook toe en bak je deze even kort mee. Voeg nu de tomatenblokjes toe, roer alles door en laat dit ongeveer 20 tot 30 minuten zachtjes koken. Hierna is de saus klaar.

    Creoolse rijst

    Snijd de paprika en ui in kleine blokjes en fruit deze dan in een hapjespan aan in een beetje olie. Zodra ze glazig zijn, voeg je de cajunkruiden en de knoflookpulp toe en bak je dit even kort mee. Giet nu de bouillon erbij en breng dit aan de kook. Zodra de bouillon kookt, voeg je de rijst toe, roer je een keer goed door en doe je de deksel op de hapjespan.

    Rijst garen

    Laat de BBQ nu terugzakken naar een dome-temperatuur van 160 graden Celsius en gaar de rijst voor ongeveer 20 minuten. Kijk daarna of de rijst gaar is en bijna al het vocht opgenomen is. Is de rijst nog niet gaar, laat het dan nog wat langer garen. Haal dan van de BBQ af en laat 10 minuten staan met de deksel erop. Na die 10 minuten knijp je de halve citroen uit over de rijst en roer je deze los zodat het luchtig wordt. Snijd de bosui in ringen en strooi deze over de rijst.

    Krokodil

    Als de krokodil lang genoeg gemarineerd heeft, haal je het uit de karnemelk en verwijder je de overtollige karnemelk. Strooi de rest van de rub over de krokodil en grill deze nu boven de kolen aan beide kanten tot een kerntemperatuur van 70 graden Celsius. Haal de krokodil van de BBQ af en laat het even rusten.

    Serveren

    Presentatie

    Serveer de gegrilde krokodil samen met de creoolse rijst en de cajun saus. Zorg ervoor dat je de krokodil in mooie plakken snijdt voor een aantrekkelijke presentatie. Geniet van deze bijzondere maaltijd en de unieke smaken die deze gerechten te bieden hebben.

    Eet smakelijk!

    Wil je dit bijzonder recept graag in bewegende beelden zien? Bekijk het op BBQuality-TV!

    Heb je mijn krokodil recept met creoolse rijst en cajun saus gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.