Koreaans koolrolletjes met Angus beef ribfingers en ssamjang recept

Koreaans koolrolletjes met Angus beef ribfingers en ssamjang recept

Inleiding

De Koreaanse BBQ is niet zo bekend, maar wel gigantisch smakelijk. Voor dit recept moet je even naar de toko, of online even wat bestellen want de Koreaanse BBQ-saus, gochujang, doenjang en sehoen zijn niet te vinden bij de grootgrutter, niet te vervangen en onmisbaar voor het recept. Waan je in het verre oosten en maak dit Koreaans koolrolletjes met Angus beef ribfingers en ssamjang recept!

Ingrediëntenlijst:

  • 500 gram Angus beef ribfingers
  • 200 ml Koreaanse BBQ-saus (Galbi saus)
  • 1 Chinees kool of 5 á 6 grote koolbladeren
  • 10 radijsjes
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 1 eetlepel rode bieten azijn (of een 1/2 rode biet)
  • 1 limoen
  • 1 lente-ui
  • 1 eetlepel gochujang
  • 1 eetlepel honing
  • 1/2 kleine witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel sesamolie
  • 6 walnoten (ongebrand, ongezouten)
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 3 eetlepels Doenjang
  • 1 zakje Sehoen (optioneel)

Marineren

Haal de Angus beef ribfingers uit de verpakking en dep droog. Snijd de harde stukken vet weg, deze krijg je niet weggebrand. Als er wat vet blijft zitten is het geen probleem, want het geeft ook veel smaak.

Zet de Angus beef ribfingers in een flinke laag Koreaanse BBQ saus.

Zet de beef ribfingers afgedekt in de koelkast en laat ze zo`n 20 uur marineren.

Bereiding

Steek de BBQ aan en stel deze in op een dome-temperatuur 150 graden Celsius om daarmee indirect te gaan BBQ-en. Leg de Angus beef ribfingers op de BBQ en sluit het deksel. Keer de beef ribfingers van tijd tot tijd om. De bereidingstijd is tussen de 60 en 90 minuten. Het is een dun stukje vlees, dus dat is snel gaar. Je richt je nu niet op de kerntemperatuur, maar vooral op de karamellisatie van de BBQ-saus.

Ssamjang - Koreaanse grillsaus

Voor het beste en lekkerste resultaat maak je deze saus een dag van tevoren.

Hak de walnoot fijn, snijd de lente-ui in dunne ringetjes en snipper de witte ui en knoflook fijn. Meng de gesneden ingrediënten met de honing, gochujang, sesamzaad, sesamolie en doenjang. Door de gebruikte pasta is het nu heel dik, voeg een beetje water toe om het tot sausdikte te mengen.

Ingelegde radijs

Doe 100 milliliter water in een schaal en voeg de appelciderazijn, suiker en sap van de limoen toe. Meng alles goed door elkaar tot de suiker is opgelost. Voor de mooie felle roze kleur kan je een scheutje bietenazijn toevoegen of een plakje rode biet.

Snijd de radijsjes in dunne plakjes en voeg de radijs toe aan de schaal. Laat de radijs een uurtje marineren.

Chinese kool

Om de koolrolletjes te vormen moet je even de kool blancheren, want anders scheurt de kool. Haal de grootste buitenste bladeren van de kool. Zet een koekenpan, of hapjespan met een flinke laag water op het vuur en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt doe je 1 blad in het water, dit laat je kort koken, 30 seconden ongeveer. Haal het blad uit de pan en leg uitgewaaierd op een bord. Herhaal dit tot je alle bladeren hebt gehad. Wellicht overbodig, maar zorg altijd voor even veel bladeren als dat je beef ribfingers hebt. Ik gebruikte Chinese kool, maar bijvoorbeeld Savooiekool mag ook, Savooiekool heeft een heel mooi blad.

Koolrolletjes

Leg een blad, uitgewaaierd op een snijplank. Plaats in het midden een laagje radijs, daarop een Angus beef ribfinger en daarop een laagje saus. Rol het blad met het witte gedeelte naar binnen en rol verder op, zodat de top van het blad als laatste eromheen rolt.


Serveren

Serveer de rolletjes als geheel of snijd in stukjes als leuke snack. Serveer met een schaaltje Ssamjang (Koreaanse BBQ-saus). Bereid je het als diner maak er dan nog wat Udon noedels bij. Wil je het serveren zoals het eindresultaat op de foto, serveer de rolletjes dan op Sehoen. Dat zijn gefrituurde glasnoedels, is Indonesisch en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor Soto soep. Dit past erg mooi bij dit recept.

Eet smakelijk!

Maak je mijn Koreaans koolrolletjes met Angus beef ribfingers en ssamjang recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.