Kipspareribs Piri Piri
Voorbereiding
Piri-Piri is van oorsprong een Portugese marinade / saus waarvan evenveel verschillende versies van zijn als er Portugese Oma’s zijn. Er is ooit een reclame geweest waarin gezegd werd dat Piri-Piri “Lekker - Lekker” betekende, dit is niet het geval. Het is lekker-lekker maar betekent dit niet. Piri-Piri is een soort peper ook wel beter bekend als Bird’s eye chili en daar komt de naam van deze saus vandaan.
Een piri-piri saus bestaan uit hete pepers en knoflook. Voor deze versie van deze saus gebruiken we geen extreem pittige pepers maar normale rode pepers. Door deze te gebruiken in combinatie met de suiker wordt de saus een heel stuk minder pittig dan je zou verwachten. Daardoor is deze ook zeer geschikt om te gebruiken als er (kleine) kinderen mee eten.
Door een gedeelte van de zaadjes er in te laten of cayennepeper / chipotle poeder toe te voegen kun je hem zo pittig maken zoals je zelf wilt.
De voorbereiding..
Verwijder de zaadlijsten van de pepers en deze zo fijn mogelijk. Pel en rasp de knoflook tenen. Doe de peper en knoflook samen met de suiker, paprikapoeder, gemalen laurierblad en de oregano in een schaaltje en schenk er olijfolie bij totdat alles “onder” de olie staat. Doe dit mengsel in een blender en maal het fijn.
Maak alvast een BBQ klaar om op 180°C indirect te gaan roken (hou je niet van de rooksmaak of wil je het gemakkelijk doen - verwarm de oven voor naar 180°C)
Bereiding van de kipspareribs
Leg de kipspareribs in een ovenschaal of aluminium bak en smeer ze goed in met het piri-piri mengsel. Plaats deze schaal in de BBQ weg van de kolen (of zet de schaal in de oven) en bak de kipspareribs in ongeveer een 25 a 30 minuten gaar.
Tijdens dit bakken draai je om de 10 minuten de kippespareribs om en smeer je telkens de bovenkant weer royaal in met de piri-piri marinade. Mocht je 10 minuten voor het einde nog saus overhebben giet deze dan schaal bij de kip.
Haal de schaal uit de BBQ (of oven) en verdeel de kipspareribs over 2 borden, schraap en schep alle marinade uit de schaal en verdeel dit over de kipspareribs. Geniet van jouw kipspareribs en serveer ze met wat verse friet en:
Bom apetite! (bong a-puh-lie-tuh)
Eet smakelijk!
Ingrediënten
- Kipspareribs 6 stuks
- Knoflook 4 tenen
- Rode pepers 3
- Witte basterd suiker 0,5 el
- Gerookt paprikapoeder 1 tl
- Laurierblad (gemalen) 0,5 tl
- Gedroogde oregano 0,5 tl
- Olijfolie
- Zeezout
- Cayennepeper 0,5 tl