Kapsalon Iberico ribfingers recept
Inleiding
De kapsalon, een gerecht dat ontstaan is in Rotterdam. Het wordt in vele shoarmazaken verkocht met shoarma of döner. Deze kapsalon is gemaakt met heerlijke Iberico ribfingers van BBQuality. Ik neem jullie mee in mijn Kapsalon Iberico ribfingers recept!
Ingrediëntenlijst
Iberico ribfingers
- 500 gram Iberico ribfingers
- 5 gram verse peterselie
- 100 gram mayonaise
- 100 gram geraspte smeltkaas
- 1/4 krop ijsbergsla
- 3 tomaten
- 1/2 rode ui
- 1/2 komkommer
Gekonfijte knoflook
- 2 bollen knoflook
- 1 rode peper
- 2 takjes rozemarijn
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 2 blaadjes laurier
- 0,3 liter olijfolie
Kruiden rub
- 0,5 theelepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 0,5 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel komijnpoeder
- 0,5 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- 2 theelepels gemalen zeezout
Iberico ribfingers
Deze kapsalon kun je op 2 manieren maken. Volgens het recept, deze is uitgebreider en meer werk, of maak het makkelijk met shoarmakruiden en je favoriete knoflooksaus.
Bak zelf de friet of haal de friet. Als deze er maar is, of klaar is wanneer je de ribfingers gaat grillen.
Bereid de BBQ met deksel voor op indirect garen op 125° Celsius.
Meng de kruiden voor de rub goed door elkaar en strooi deze over de iberico ribfingers. Wrijf de kruiden goed over de ribfingers. Het kan zijn dat je wat rub overhoudt.
Leg de ribfingers op het rooster en gaar deze rustig in 1,5-2uur. Pak ze vervolgens even in voor de volgende stap met de ribfingers.
Gekonfijte knoflook
Maak de tenen los, zonder de schil van de teen zelf eraf te halen. Halveer de rode peper en verwijder de zaadjes. Doe de tenen knoflook, rode peper, peperkorrels, rozemarijn en laurier in een passende pan.
Schenk er net zoveel olijfolie bij totdat alles net onder staat. Verwarm alles totdat het net niet kookt en laat dit tot 30 minuten verhitten. Laat het vervolgens afkoelen en schenk het in een schone uitgekookte weckpot. Je kunt deze gekonfijte tenen knoflook voor vele gerechten gebruiken.
Knoflooksaus
Pureer 3 teentjes gekonfijte knoflook en meng deze met de mayonaise en gehakte peterselie. Roer er 1 eetlepel water en een halve eetlepel olijfolie doorheen en breng op smaak met gemalen verse peper. Meng alles goed door elkaar en zet deze even afgedekt weg.
Geen gekonfijte knoflook? Pers dan 1 teen knoflook. Dit zal voldoende zijn gezien deze scherper is dan de gekonfijte teentjes.
Salade
Snijd de ijsbergsla in dunne repen. Snijd de tomaat in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd deze in blokjes. De komkommer snijden we in hetzelfde formaat blokjes als van de tomaat.
De halve rode ui snijden we in dunne ringen.
Breng de tomaat en komkommer op smaak met een scheutje olijfolie, gemalen peper en zeezout.
Iberico ribfingers grillen
Wanneer de ribfingers ongeveer 1,5 uur rustig gegaard hebben, gaan we ze even grillen.
Zet ook de oven aan op de grill-stand, om zo meteen de kaas te gratineren.
Stook de BBQ op voor direct grillen en grill de ribfingers rondom kort voor een mooi krokant korstje.
Vervolgens doe je de friet in een ovenschaal en leg je de ribfingers erop met de geraspte kaas. Gratineer de kaas zodat deze mooi gesmolten is en licht bruin gekleurd is.
Dan gaan we de ijsbergsla met de salade erop leggen. Dan schenk je knoflooksaus erover heen en leg je de rode uiringen erop.
Snel aan tafel, biertje erbij en smullen maar!!!
Maak je mijn kapsalon Iberico ribfingers recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.