Kalfsrack recept met kruidenkorst
Inleiding
Kalfsrack recept met kruidenkorst! Het voorjaar is begonnen en deze prachtige kalfsrack past daar perfect bij. Kalfsrack is een super sappig stuk vlees en het ziet er ook nog eens super stoer uit op de BBQ. Kortom, hiermee serveer jij een fantastisch BBQ-gerecht aan je familie en vrienden.
Ingrediënten
- circa 1,5 kilogram kalfsrack aan 1 stuk
- 100 gram gezouten pistache noten
- Rozemarijn, naalden van 4 takken
- Platte peterselie, blaadjes van 4 takken
- Verse munt, blaadjes van 2 takken
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 citroen (rasp en sap)
- Flinke scheut goede olijfolie voor koud gebruik
- Peper en zout naar smaak
- Boter of olie om in te bakken
Benodigheden:
- BBQ voor directe en indirecte bereiding
- Skillet voor in de BBQ of op het fornuis
- Rookchuncks olijf
- Tang
- Snijplank
- Scherp mes
- Staafmixer of keukenmachine
- Aluminiumfolie
- Thermometer
- Aanmaakwokkels
- BBQ-handschoenen
Voorbereiding
Maak je BBQ als eerste klaar voor direct gebruik op ongeveer 200 graden Celsius om de kalfsrack aan te braden. Als je niet de mogelijkheid hebt om met een skillet op je BBQ te bakken, dan kun je dit ook gewoon op het fornuis doen.
Indirect
Nadat de kalfsrack is aangebakken, maak je je BBQ klaar voor indirect gebruik en breng je de temperatuur terug naar ongeveer 130/140 graden Celsius.
Aan de slag!
Haal de kalfsrack ruim van tevoren uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Maak de kruidenkorst door alle ingrediënten (behalve de kalfsrack natuurlijk) fijn te malen met de staafmixer of keukenmachine, tot het de structuur heeft van een tapenade. Als de structuur te grof blijft of het niet goed mixt, dan kun je wat extra olijfolie toevoegen.
Kruidenkorst
Bestrooi de kalfsrack rijkelijk met peper en zout en zorg ervoor dat je skillet goed is opgewarmd. Gebruik bakboter of olie in je skillet en schroei het kalfsrack aan alle kanten goed dicht. Haal hierna de kalfsrack van de BBQ en breng meteen de temperatuur van de BBQ omlaag, zodat deze afkoelt naar 130/140 graden Celsius. Vergeet ook niet om je BBQ om te bouwen voor indirect gebruik.
Smeer de kalfsrack nu helemaal in met de kruidenkorst en leg de kalfsrack terug op de BBQ. Vervolgens ga je het kalfsvlees roken met rookhout naar keuze. Ik heb hiervoor rookchunks van olijfhout gebruikt.
Gaar het vlees tot een kerntemperatuur van 51/52 graden Celsius. Met deze temperatuur blijft de kalfsrack mooi rosé. Zodra de kalfsrack de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt, haal je deze van de BBQ en laat je hem 15 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Serveren
Snijd de kalfsrack in mooie koteletten en serveer het bijvoorbeeld met verse frietjes en gegrilde groentes.
Smakelijk eten!
Dit heerlijke recept in beeldmateriaal? Bekijk het op BBQuality-TV
Maak je mijn kalfsrack recept met kruidenkorst en plaats je dit op Instagram? Tag dan @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story!
Ingrediënten
- Kalfsrack ca. 1,5 kg.
- Gezouten pistache noten 100 gr.
- Rozemarijn 4 takken
- Platte peterselie 4 takken
- Verse munt blaadjes van 2 takken
- Gedroogde oregano 2 tl.
- Citroen 1 st.
- Olijfolie
- Peper en zout Naar smaak
- Boter