Jambalaya recept
Inleiding:
Jambalya is een rijst gerecht wat ontstaan is in Louisiana en wat heel erg lijkt op de Spaanse paella. In dit Jambalaya recept maken we de Jambalaya met langzaam gegaarde en gerookte runderstaart, garnalen en chorizo worst.
Ingrediëntenlijst:
Ingrediënten:
- 500 gram runderstaart gezaagd
- 150 gram rijst
- Naked Gun Power
- 10 garnalen gepeld (31/40)
- 3 Home Made chorizo style worsten
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 1 liter kippenbouillon
- Peper & zout
- Olijfolie
Benodigdheden:
- BBQ met mogelijkheid tot indirect bereiden
- Skillet (gietijzeren pan)
- Thermometer
- Scherp mes
- Snijplank
- 1 vel butcher paper
- Beuken rooksnippers
- BBQ handschoen
Voorbereiding:
Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 110 graden Celsius met de beuken rooksnippers. Bestrooi de runderstaart aan alle kanten met de Naked Gun Powder en druk deze goed aan.
Snij de chorizo worsten in de lengte door en snij deze vervolgens in plakjes.
Bereiding:
Runderstaart roken
Leg de runderstaart op de BBQ en rook deze 2 uur op 110 graden Celsius. Zet ondertussen vast de skillet op de BBQ, zo kan deze alvast rustig opwarmen.
Inpakken
Na 2 uur roken is het tijd om de runderstaart in te pakken in butcher paper. Pak de runderstaart zo strak mogelijk in en leg de runderstaart terug op de BBQ. Gaar de runderstaart nu weer 2 uur in de butcher paper. Voel na 2 uur of de runderstaart zacht/gaar is. Als de runderstaart gaar is haal je deze van de BBQ. Mocht de runderstaart nog niet gaar zijn kijk je na 30 minuten nog een keer. De runderstaart is goed als de thermometer er in gaat als in zachte boter.
Chorizo bakken
Doe een scheutje olie in de hete skillet en voeg hier de stukjes chorizo worst aan toe. Bak de chorizo langzaam uit, roer regelmatig door om verbranden te voorkomen. Als de chorizo is uitgebakken schep je deze uit de skillet en bak je de garnalen in het achtergebleven vet van de chorizo. Bak de garnalen ongeveer 3 minuten per kant en schep deze dan uit de skillet.
Rijst bereiden
Doe nu de rijst in de skillet en bak deze aan in het achtergebleven vet. Schep de rijst goed om zodat deze niet aanbakt. Voeg na 5 minuten de tomatenblokjes toe en roer goed door. Giet nu kippenbouillon bij de rijst tot de rijst net onder staat. Roer iedere 5 minuten door de rijst, als de rijst de bouillon heeft opgenomen voeg je weer wat nieuwe bouillon toe. Proef na 15 minuten of de rijst gaar is. Als de rijst nog niet gaar is controleer je na 5 minuten nog een keer, herhaal dit tot de rijst gaar is. Zorg er wel voor dat de rijst niet droog kookt, dus blijf bouillon toevoegen als het nodig is
Serveren:
Pluk het vlees van de runderstaart en voeg deze samen met de chorizo en garnalen toe aan de rijst. Roer alles goed door en breng eventueel op smaak met peper en zout. Serveer de jambalaya in een diep bord.
Heb je mijn Jambalaya recept gemaakt en plaats je deze op Instagram? Tag @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.