Italiaans gevulde tomahawk met warme caprese recept

Italiaans gevulde tomahawk met warme caprese recept | BBQuality

Inleiding:

In dit Italiaans gevulde tomahawk met warme caprese recept gaan we de mooie tomahawk steak letterlijk vullen met onder andere Parmezaanse kaas, zongedroogde tomaatjes en pesto. We maken de maaltijd compleet door er een heerlijke warme caprese en wat lekkere ciabatta's bij te serveren. Een keer wat anders, maar oh zo lekker!

Ingrediënten:

Gevulde tomahawk

  • circa 1,2 kilo Tomahawk steak
  • 20 gram Parmezaanse kaas
  • 15 gram gebrande pijnboompitjes
  • 15 gram rucola
  • 3 zongedroogde tomaatjes
  • 1 eetlepel pesto
  • peper & zout
  • 2 handjes rooksnippers
  • rolladetouw (slagerstouw)

Warme caprese

  • 250 gram kleine trostomaatjes
  • 125 gram mini mozzarella
  • 15 gram basilicum
  • 15 gram gebrande pijnboompitjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels Aceto balsamico crema
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper & zout

Ciabatta

  • 2 ciabatta's
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie

Benodigdheden:

Voorbereiding:

Begin met het aansteken van de BBQ en maak deze gereed voor een indirecte bereiding met een dome-temperatuur van op 160 graden Celsius.

Maak onder in de tomahawk een klein sneetje en zorg dat de snee in het midden van de tomahawk groter wordt. Snij de zongedroogde tomaatjes in kleine reepjes. Rasp eventueel de Parmezaanse kaas als deze nog niet geraspt is.

Vul nu de tomahawk steak met de pesto, pijnboompitjes, gesneden zongedroogde tomaatjes en de Parmezaanse kaas.

Bindt daarna de tomahawk op, zodat deze dicht blijft en zijn vorm houdt.

Bereiding

Gevulde tomahawk

Leg de gevulde tomahawk steak op het indirecte gedeelte van de BBQ als de BBQ de gewenste temperatuur heeft bereikt. Voeg 2 handjes rooksnippers toe voor wat extra smaak. Gaar de tomahawk tot een een kerntemperatuur van 46 graden Celsius. Als de tomahawk de juiste temperatuur heeft bereikt haal je deze van de BBQ en laat je deze rusten.

Breng nu de dome-temperatuur van de BBQ naar 200 graden Celsius en zorg ervoor dat je het vlees direct kan bereiden, bij voorkeur op een gietijzeren rooster. Grill de tomahawk steak aan beide kanten tot een mooie ruit aan beide kanten. De kerntemperatuur moet rond de 52 graden Celsius zijn voor een medium rare tot medium bereiding.

Als je de gewenste kerntemperatuur hebt bereikt haal je de tomahawk steak weer van de BBQ en laat je deze rusten voor 10 tot 15 minuten.

Warme caprese

Snij een teentje knoflook in plakjes. Doe de tomaatjes, mini mozarella, knoflook, olijfolie, peper en zout in een schaaltje.

Zet het schaaltje nu op de BBQ met een dome-temperatuur van 200 graden Celsius voor 10 á 15 minuten op het indirecte gedeelte.


Ciabatta's en afmaken caprese

Snij 1 knoflookteentje door de midden. Snij vervolgens de ciabatta door de midden. Smeer de helften van de ciabatta's in met olijfolie. Grill nu de ciabatta's op het directe gedeelte van de BBQ, totdat deze mooi geroosterd zijn.

Haal ze dan van de BBQ en smeer de gegrilde kanten nu in met de door de midden gesneden knoflook.

Haal na de 10 á 15 minten ook de caprese van de BBQ en besprenkel deze met de balsamico crema. Ler er als laatste de blaadjes van de basilicum overheen.


Serveren:

De gevulde tomahawk heeft nu 15 minuten kunnen rusten. Snij de tomahawk in mooie dunne plakken en serveer deze op de ciabatta. Serveer de warme caprese apart.

Smakelijk eten!

Heb je mijn Italiaans gevulde tomahawk met warme caprese recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.