Iberico rack van het spit recept

Iberico rack van het spit recept | The Sauce | BBQuality Italian rub | Michael | BBQuality

Inleiding

Maak in dit Iberico rack van het spit recept kennis met een eersteklas Iberico rack, een ware delicatesse voor elke vleesliefhebber. Dit stukvlees is afkomstig van de befaamde Iberico varkens uit Spanje en staat bekend om zijn uitzonderlijke marmering en rijke, hartige smaak, ook wel het ‘Wagyu’ van varkensvlees genoemd.

In dit recept maken we dus gebruik van een spit, een geweldige bereidingsmethode. Doordat het vlees ronddraait, bedruipt het zichzelf met het vet, wat resulteert in een ware smaaksensatie. Ik neem je mee om dit vlees tot in de perfectie te bereiden.

Ingrediënten

Iberico rack

Ingrediënten voor de mango salsa:

  • 3 eetrijpe mango’s
  • 1 rode paprika
  • Bosje platte peterselie
  • 1 limoen
  • Eventueel witte kristalsuiker

Benodigdheden

  • BBQ voor een directe en indirecte bereiding 
  • Rotisserie (spit)
  • Mengkom
  • Mes
  • Snijplank

Voorbereiding

Iberico rack

Maak eventueel de botten schoon met een scherp mes en snijd de losse stukjes eraf. Zorg dat de vetlaag overal dezelfde dikte heeft en snijd een ruitpatroon in het vet tot aan het vlees. Door een ruitpatroon te snijden, kan de rub beter door de vetlaag trekken. Breng een laag van de saus rondom aan en voorzie het geheel van een laag Italiaanse rub.

Ik heb de Iberico rack opgebonden met slagerstouw zodat het mooi op zijn plek blijft tijdens het draaien van het spit, maar zonder kan ook. Leg het geheel nu in de koelkast voor een uurtje of de hele nacht zodat de rub goed kan intrekken.

BBQ

Haal het gemarineerde Iberico vlees een uur van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Maak vervolgens je BBQ klaar voor een directe opstelling met een dome-temperatuur van 150 graden Celsius.

Bereiding

Spit

Zorg dat de varkensrack in het midden van de spit komt en zet de haken vast in het vlees zodat het goed op zijn plek blijft. Steek de thermometer in het dikste gedeelte van het vlees.

Als de dome-temperatuur van de BBQ 150 graden Celsius heeft bereikt, plaats dan eventueel een lekbak met een laagje water onder het vlees om het vet op te vangen. Leg drie handjes kersen rooksnippers op de hete kolen en plaats de spit op de BBQ. In deze bereiding gaan we voor een kerntemperatuur van tussen de 60 en 65 graden; dit duurt tussen de 1 en 1,5 uur.

Mango salsa

In de tussentijd kunnen we mooi de mango salsa maken. Heel gemakkelijk: snijd de mango en de paprika in blokjes en doe deze in een mengkom. Snijd de peterselie fijn en voeg deze toe. Snijd de limoen doormidden, knijp het sap boven de kom uit en mix alles door elkaar. Voeg naar smaak nog een beetje zout en zwarte peper toe. Mocht het geheel toch een beetje te zuur zijn, voeg dan wat kristalsuiker toe.

Kerntemperatuur

Is de kerntemperatuur behaald? Haal het vlees dan uit de BBQ en laat het losjes afgedekt onder aluminiumfolie een minuut of 10 rusten.

Een eventuele optioneel als bijgerecht: wok een zak Italiaanse groenten met wat Italiaanse rub en klaar.

Serveren

Opmaak

Pak er een mooi bordje bij, schep er een paar lepels van de mango salsa op en leg het vlees er zorgvuldig bovenop. Garneer eventueel met wat extra verse peterselie voor een kleurrijke presentatie. Serveer direct en geniet van dit heerlijke gerecht!

Eet smakelijk!

Wil je deze gave bereiding ook in bewegende beelden zien? Bekijk het op BBQuality-TV!

Maak je mijn Iberico rack van het spit recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @Michael_backyardbbq en ik plaats je gerecht in mijn story!

Iberico rack van het spit recept | The Sauce | BBQuality Italian rub | Michael | BBQuality