Iberico lagarto met orzo recept

Iberico lagarto met orzo recept | BBQuality Italian rub | No Rubbish Naked Gun Powder | Formaggio Duro | BBQuality

Inleiding

Iberico lagarto met orzo recept

De Iberico lagarto is een stukje vlees dat zich bevindt naast de varkenshaas. Het wordt ook wel de ketting van de varkenshaas genoemd. Het is een mooi, zacht stukje vlees met een prachtige vetmarmering. De Iberico lagarto kan prima medium gegeten worden. In dit recept serveren we de lagarto met orzo, venkel en kastanjechampignons. Naast de orzo en de lagarto heb ik wat focaccia afgebakken en serveer ik er een bol burrata bij.

Ingrediënten

Lagarto


Benodigdheden

Voorbereiding

Ingrediënten snijden, orzo koken en kaas raspen

Zet een pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Voeg een flinke snuf zout toe zodra het water begint te borrelen. Als het kookt, doe je de orzo erin en volg je de kookinstructies op de verpakking. Giet de orzo af wanneer hij beetgaar is en spoel deze koud af om het garingsproces te stoppen. Besprenkel vervolgens de orzo met olijfolie om plakken te voorkomen.

De kastanjechampignons kun je in plakjes snijden. Halveer de venkel en verwijder de groene stelen. Snijd de halve venkel nogmaals door en gebruik een mes om voorzichtig het hart aan de onderkant te verwijderen. Daarna snijd je de venkel zo fijn mogelijk.

Pel de knoflooktenen en snijd ze in plakjes. Rasp de formaggio duro en bewaar de geraspte kaas in de koelkast tot gebruik.

Venkel en kastanje champignons bakken

Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Zodra de olie warm is, voeg je de gesneden knoflook toe. Daarna gaat de gesneden venkel erbij, en schep je alles goed om. Na ongeveer 5 minuten voeg je de kastanjechampignons toe. Bak het geheel tot het beetgaar is. Haal de pan van het vuur zodra alles gaar is en zet deze even aan de kant.

BBQ aansteken en indelen

Zodra alles klaar staat, is het tijd om de BBQ aan te steken en voor te bereiden. Maak de BBQ gereed voor een indirecte bereiding met een dome-temperatuur van 160-180 graden Celsius. Voor extra smaak kun je eventueel wat rookhout toevoegen.

Bereiding

Iberico lagarto kruiden & garen

Haal de lagarto uit de verpakking en kruid deze aan alle kanten met de Naked Gun Powder rub. Strooi vervolgens wat BBQuality The Italian rub over de lagarto en druk de rubs goed aan. 

Wanneer de BBQ op temperatuur is, leg je de Iberico lagarto op het rooster en sluit je de deksel. Na ongeveer 10 tot 12 minuten draai je de lagarto om. Gaar de Iberico lagarto tot een kerntemperatuur van 58 graden Celsius. Zodra deze temperatuur is bereikt, haal je de lagarto van de BBQ en laat je deze 10 minuten rusten onder los aluminiumfolie.

Tijdens het rusten

Orzo bakken

Terwijl het vlees ligt te rusten, maken we de orzo compleet. Verhit de pan met de venkel en kastanjechampignons en voeg de gekookte orzo toe. Strooi ongeveer 1 eetlepel BBQuality The Italian erover en schep alles goed om, zodat de smaken zich kunnen vermengen. Proef de orzo en breng deze indien nodig op smaak met peper en zout. Laat het geheel nog een paar minuten op een laag vuur staan, zodat alles goed warm wordt en de smaken intrekken.

Serveren

Bord of plank opmaken

Schep de orzo op een plank of op de borden. Snijd de Iberico lagarto in stukjes en verdeel deze over de orzo. Strooi als laatste wat geraspte kaas over het geheel. Serveer de focaccia en burrata los bij het gerecht.

Eet smakelijk!

Zie je dit smakelijke recept ook graag in bewegende beelden? Bekijk het op BBQuality-TV!

Heb je mijn Iberico lagarto met orzo recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.