Huli Huli beef ribs recept

Huli huli beef ribs recept | BBQuality

Inleiding:

Een verrassende naam voor een recept, de Huli Huli beef ribs. De naam Huli Huli verwijst naar de marinade die gebruikt wordt in dit recept. Het is een Hawaiiaanse marinade. Omdat Hawaï door zowel de Oosterse als de Westerse keuken word geïnspireerd zie je uit beide keukens ingrediënten terugkomen in dit recept. De gezaagde beef ribs lenen zich perfect voor dit Huli Huli beef ribs recept.

Ingrediëntenlijst:

  • 900 gram gezaagde short ribs
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 3 eetlepels Mirin (rijstwijn)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels witte wijnazijn


  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel gedroogde sereh (citroengras)
  • 1 theelepel gedroogde gember
  • Chilipoeder naar smaak
  • 3 tenen knoflook


Benodigdheden:

  • BBQ met mogelijkheid tot indirect bereiden
  • Ziplock zak
  • Thermometer
  • Keukenmachine/blender

Voorbereiding:

Het maken van de marinade

We beginnen met het maken van de marinade. Maak daarvoor de knoflook schoon en snij deze zo fijn mogelijk. Doe de gesneden knoflook in de keukenmachine/ blender en voeg hier de tomatenketchup, mirin, rietsuiker, sojasaus, witte wijnazijn, sesamolie, gedroogde sereh, gedroogde gember en chilipoeder aan toe. Blender de marinade tot alles goed gemengd is. Proef de marinade en voeg eventueel nog meer chilipoeder toe als je van pittig houdt.

Marineren van het vlees

Voor dit gedeelte van het recept is wat geduld nodig, het vlees mag namelijk 48 uur marineren. Door de zuren in de marinade verzwakken het spierweefsel, bindweefsel en de eiwitten, dit zorgt voor een nog malser stukje vlees en dit is ook een van de redenen dat je deze short ribs als steak kunt grillen.

Giet voor het marineren 2/3 van de marinade in de ziplock zak en voeg hier de gezaagde short ribs aan toe (bewaar het  overgebleven 1/3 deel van de marinade in de koelkast). Zorg dat de marinade alle kanten en stukken vlees goed raakt. Maak de ziplock zak nu dicht met zo min mogelijk lucht er in en leg deze in de koelkast. Draai na 24 uur de ziplock zak een keer om.

Bereiding:

Haal de gezaagde short ribs uit de koelkast en uit de marinade. Leg het vlees even tussen wat keukenpapier, zodat het grootste gedeelte van de marinade aan de buitenkant eraf is.

Steek ondertussen de BBQ aan en maak deze gereed voor een directe en indirecte bereiding met een dome-temperatuur van 160 graden Celsius.

Leg de gezaagde short ribs nu boven het indirecte gedeelte van de BBQ. Smeer de ribs iedere 15 minuten in met de marinade die je in de koelkast bewaard had. Gaar de ribs tot een kerntemperatuur van 42 graden Celsius. Wissel tijdens het insmeren ook de ribs om, zodat er telkens een andere het dichtst bij het vuur ligt.

Het afgrillen van de ribs

Als de ribs een kerntemperatuur van 42 graden Celsius bereikt hebben is het tijd om deze af te grillen boven het directe gedeelte van de BBQ. Dit doen we tot een kerntemperatuur van 55 graden Celsius. Blijf de ribs nu goed draaien om verbranden van de marinade te voorkomen. Gaat het even te snel? Leg de ribs dan even terug boven het indirecte gedeelte.

Serveren:

Serveer de Huli Huli beef ribs aan een stuk of snij ze tussen de botjes los zodat je kleine stukjes hebt. Serveer er wat gekookte rijst en gegrilde groentes bij.

Smakelijk eten!

Heb je mijn Huli Huli beef ribs recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.