Hertengehakt met pasta recept
Inleiding
Yes! Het wild seizoen is weer begonnen!
Wildzwijn, eend, konijn en zeker hert is bij mij een favoriet als het om wild gerechten gaat.
In dit recept gaan we kleine gehaktballetjes van hertengehakt maken met een mooie saus welke we met verse pasta serveren. Lees hier mijn hertengehakt met pasta recept.
Ingrediëntenlijst
- 500 gram hertengehakt
- 1 grote witte ui, fijn gesneden
- 3 tenen knoflook, fijn gesneden
- 4 eetlepels dille, fijn gesneden
- 1 ei, los geklopt
- 70 gram witte broodkruimels
- 5 eetlepels mosterd
- 150 gram ongezouten roomboter
- 450 gram gemengde wilde paddenstoelen
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1,5 eetlepel bloem
- 1,5 eetlepel tomatenpuree
- 350 milliliter runderfond
- 175 gram zure room
- 400 gram verse pasta (tagliatelle)
- 4 eetlepels verse krulpeterselie
- zonnebloemolie
- peper en zout
Benodigdheden
Voorbereiding
Stap 1
We beginnen met het maken en draaien van de gehaktballetjes. Fruit de ui aan in een koekenpan tot deze glazig is, voeg de knoflook toe en bak deze even mee.
Haal vervolgens de ui en de knoflook uit de pan en laat deze af koelen in een kom. Zodra de ui en knoflook zijn afgekoeld meng je alles samen met het gehakt, dille, ei, broodkruimels, 4 eetlepels mosterd en wat peper en zout. Draai van het mengsel kleine gehaktballetjes en leg deze op een schaal of bord. Ik kon er ongeveer 35 gehaktballetjes van draaien.
Zodra je klaar bent leg je de schaal met gehaktballetjes terug in de koeling voor ongeveer 45 minuten.
Stap 2
Maak ondertussen je BBQ klaar om op een lage temperatuur te roken (ongeveer 70/80 graden Celsius).
Ik heb hiervoor mijn Traeger gebruikt welke minimaal 75 graden Celsius aan kan.
Stap 3
Maak de paddenstoelenmix schoon onder koud water.
Mix in een kommetje 2 eetlepels zonnebloemolie met de knoflookpoeder, uienpoeder, peper en zout en giet dit over de paddenstoelen mix heen.
Meng dit voorzichtig door elkaar en verdeel de paddenstoelenmix over het bakpapier.
Bereiding
Leg je rookhout in de kolen, verdeel de gehaktballetjes op het rooster en leg het bakpapier met de paddenstoelenmix er naast.
Zorg er voor dat je temperatuur niet boven de 80 graden Celsius uitkomt.
Het gehakt en de paddenstoelen krijgen hiermee een heerlijke rooksmaak die perfect bij het wild gerecht past.
Na 25 min haal je de gehaktballetjes en de paddenstoelen uit de BBQ.
Hertengehaktballetjes
Verhit opnieuw de koekenpan met zonnebloemolie en bak de gehaktballetjes in 6 á 8 minuten rondom goudbruin. Haal ze uit de pan en leg ze afgedekt onder de folie weg.
Verhit in dezelfde koekenpan 50 gram roomboter en bak hierin de paddenstoelenmix.
Voeg de tomatenpuree, runderfond, paprikapoeder en bloem toe en schep voorzichtig om zodat de paddenstoelen heel blijven.
Na ongeveer 2 minuten voeg je de gehaktballetjes, zure room en 1 eetlepel mosterd toe.
Laat alles rustig binden en inkoken tot dat je de saus dik genoeg vind.
Duurt dit te lang, dan kan je wat maïzena met water of roomboter gemengd met bloem (gelijke delen) toevoegen om de saus dikker te krijgen.
Pasta
Kook ondertussen de verse pasta, giet deze af en schep om met een scheutje olie, 2 eetlepels krulpeterselie en wat peper en zout.
Leg je pasta op het bord, verdeel de gehaktballetjes met saus en strooi de overgebleven krulpeterselie er over heen.
Smakelijk eten!
Maak je mijn hertengehakt met pasta recept en plaats je dit op Instagram? Tag @braaiensnaai en ik plaats je gerecht in mijn story.