Hachis Parmetier recept met hertengehakt
Hachis parmentier, een klassiek Frans gerecht. Vrij vertaald is het gehakt met puree. In dit Hachis Parmetier recept met hertengehakt recept maken we er een wild variant van en gebruiken we hertengehakt met een bijpassende knolselderij-aardappelpuree.
Dit is een ovengerecht die onder de grill gegratineerd wordt. Je kunt deze ook in de Dutchoven bereiden, leg dan voor het gratineren wat hete briketten op de deksel. Houd het wel in de gaten, door af en toe te kijken.
Ingrediënten
- 500 gram hertengehakt
- 500 gram knolselderij (geschild)
- 500 gram kruimige aardappels (geschild)
- 100 gram sjalot ui (gesnipperd)
- 125 gram kastanje champignons (klein gesneden)
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 1 teen knoflook
- 1 blik gepelde tomaten (uitgelekt)
- 1 ei
- 1 tl paneermeel
- 40 gram roomboter
- 3 el rode wijn
- peper en zout
- citroensap
Bereiding
We hebben 2 onderdelen nodig voor het gerecht, het gerulde hertengehakt en de aardappel-knolselderijpuree.
Aardappel-knolselderijpuree
We beginnen met de puree. Neem 500 gram geschilde aardappelen en 500 gram geschilde knolselderij. Snijd deze in blokken van 3x3cm ongeveer. Kook deze met een eetlepel citroensap en een snuf zout gaar. Gaar is als je met een vork heel makkelijk erin kan prikken. Giet het af en laat even uitdampen. Vervolgens voeg je 20 gram roomboter en een ei toe. Goed pureren met een stamper en breng vervolgens op smaak met wat gemalen zeezout en gemalen peper.
Hertengehakt
Wanneer de aardappels en knolselderij op staan, gaan we verder met het hertengehakt. Rul het hertengehakt in een hete bakpan of Dutchoven met een klontje roomboter. Haal het hertengehakt vervolgens uit de pan en fruit de gesnipperde uien aan met een geperst knoflookteentje. Voeg de fijngesneden kastanjechampignons, tijm en rozemarijn toe en laat het 5 minuten garen. Voeg het gehakt toe en blus af met 3 eetlepels rode wijn. Vervolgens voeg je er een blik uitgelekte gepelde tomatenaan toe. Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen en breng op smaak met wat peper en zout. Verwijder op het laatst de takjes tijm en rozemarijn.
Gratineren
Wanneer beide onderdelen klaar zijn gaan we het gerecht afmaken en gratineren. Zet de oven met grill aan (200°) of gebruik de dutchoven met wat hete briketten op de deksel. Onder in de pan komt het gehakt mengsel, vervolgens verdeel je op het gehakt de puree. Strooi wat paneermeel over de puree en laat het licht gratineren onder de grill. Wanneer deze ligt begint te kleuren is de Hachis Parmentier klaar.
Direct serveren en smakelijk eten!!!
Nog wat erbij? lekker met rode kool.
Maak je deze Hachis Parmentier recept met hertengehakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.