Griekse Kwartel
Griekse kwartel is een gerecht waarbij de meeste mensen gelijk denken aan culinaire hoogstandjes, verfijnd en delicaat. Wij gaat het anders doen: Caveman style!!!!
Voorbereiding
Merendeel van de druivenbladen die je kunt kopen (bij een Turkse supermarkt) zijn gepekeld. Ontpekel deze zoals beschreven staat op de verpakking. Meestal is dit een uurtje of 3 in lauw water waarbij je regelmatig het water vervangt. Dep ze hierna droog en leg ze onder een klamme doek om uitdrogen te voorkomen. Week het slagerstouw ook een uur in water.
Zodra de druivenbladen ontpekeld zijn kan je gaan beginnen met de voorbereidingen voor het echte werk.
Kneus in een vijzel Het venkel en korianderzaad flink terwijl je in een klein pannetje de boter smelt. Voeg de kruiden allemaal toe aan de boter en roer dit goed door. Zet het vuur zo zacht als mogelijk is om de boter vloeibaar te houden terwijl je de kwartels controleert.
Verwijder de kop van de kwartel door de nek met een schaar zo dichtmogelijk bij de schouders door te knippen. Dit kan met een gewone schaar dus een wildschaar is geen vereiste. Controleer de binnenkant van de kwartel of deze goed leeg is, heel soms kan het voorkomen dat het hart nog blijft zitten bij het schoonmaken, en verwijder zoveel mogelijk vet wat eventueel nog in de buikholte aanwezig is. Leg de kwartels in een ovenschaal en kwast de gesmolten kruiden boter over de kwartels (ook goed onder de okseltjes).
Verpak de kwartels per stuk in 3 lagen druivenblad en bind deze met slagerstouw goed dicht. Pak de pakketjes nogmaals in met 2 lagen druivenblad die je wederom goed dichtknoopt.
Leg de kwartels nu onder een klamme doek in de koelkast voor 4 uur om te marineren.
Bereiding van de Griekse kwartel
Vul een starter met een mix van houtskool en briketten, je moet genoeg brandstof hebben om de helft van de BBQ minimaal te voorzien van een “vuurbed”. Leg de inpakte kwartels direct op/tussen de kolen. Culinaire kwartel Caveman style! Draai regelmatig de kwartels en caveman ze in ongeveer 15 a 20 minuten gaar.
Bak in de tussentijd de pita broodjes af en scheur ze in stukken. Tzatziki is een (dip)saus welke al gebaseerd is op komkommer maar om het als salade bij dit gerecht te serveren mag er meer komkommer in. Snij of rasp de halve komkommer en meng deze door de Tzatziki.
Als de kwartels klaar zijn leg je de (pikzwart verbrande) pakketjes in een ovenschaal. Knip en pel voorzichtig een kwartel pakket open. Borstel wat los as heel voorzichtig van de kwartel en leg de kwartel in een andere bak. Doe dit met alle kwartels.
Serveer de kwartel met een schaaltje tzatziki en een schaal met de gescheurde pita broodjes. (oh eventueel is keukenpapier of servetten erbij geen slecht idee).
Ingrediënten
- Kwartel 4 stuks
- Cayennepoeder 1 theelepel
- Venkelzaad 1 theelepel
- Korianderzaad 1 theelepel
- Zout 1 theelepel
- Zwarte peper 2 theelepels
- Ongezouten roomboter 50 gram
- Druivenbladen 500 gram
- Slagerstouw 2 meter
- Pitabroodjes 8 stuks
- Tzatziki 250 gram
- Komkommer 1/2