Gezaagde short ribs recept
Inleiding
Gezaagde short ribs recept
Gezaagde short ribs lenen zich uitstekend voor een hot en fast sessie. Door de combinatie met de marinade bevatten deze stukken enorm veel smaak. In dit recept neem ik je mee door de stappen, zodat ook jij dit heerlijke gerecht op tafel kunt zetten.
Ingrediënten
Gezaagde short ribs
- Circa 800 gram gezaagde short ribs
- 2 stuks paksoi
- Stir fry teriyaki saus
- Rijst
- Olijfolie
Marinade
- 1 peer
- 1 kiwi
- 1⁄2 grote gele ui
- 3 bosuien
- 6 grote knoflooktenen
- Halve theelepel zwarte peper
- 2 theelepels honing
- 30 gram basterdsuiker
- 120 milliliter sojasaus
- 2 theelepels sesamolie
- 60 milliliter rijstazijn
- 60 milliliter water
- 2,5 centimeter verse gember
- Optioneel 1 theelepel witte sesamzaadjes
Benodigheden
- BBQ met mogelijkheid tot directe bereiding
- 1 ziplock zak van 3 liter of een mengbak met folie
- Mixer voor de marinade
- Mengbak
- Gietijzeren rooster
- Snijplank
Voorbereiding
Marineren
Schil de peer en verwijder de zaadjes. Lepel de kiwi uit. Hak de ui, gember en bosui grof. Doe alle ingrediënten voor de marinade in de mixer en zet deze op hoge snelheid zodat je een glad mengsel krijgt.
Pak een ziplockzak of mengbak. Trek het vlees een beetje uit elkaar zodat de vezels open gaan staan en de marinade beter kan intrekken. Leg de ribben erin en voeg de marinade toe (houd een beetje van de marinade apart zodat je na het grillen nog een beetje over het vlees kan gieten). Zet in de koelkast voor 24 uur tot 3 dagen. Hoe langer, hoe beter de marinade kan intrekken.
BBQ
Begin met het aansteken van de BBQ met een directe opstelling en breng deze naar een dome-temperatuur tussen de 200 en 230 graden Celsius. Plaats ook meteen je gietijzeren rooster in de BBQ zodat deze mee kan opwarmen.
Halveer ondertussen de paksoi en sprenkel er wat olijfolie overheen, gevolgd door een beetje zout en peper.
Bereiding
Grillen maar
Als het gietijzeren rooster goed heet is, smeer het dan een beetje in met olie en leg de paksoi erop met de gesneden kant naar beneden, zodat je een mooie gekarameliseerde laag krijgt. Gaar ondertussen de rijst volgens de instructies op de verpakking. De paksoi is klaar als deze wat zacht aanvoelt. Haal het van het rooster en zet apart.
Nu kunnen de short ribs erop. Na 3 à 4 minuten draai je ze om voor nog eens 3 à 4 minuten. Dit kan weleens verschillen, dus houd de kerntemperatuur goed in de gaten. Bij een kerntemperatuur van 55 graden Celsius haal je ze eraf; ze garen hierna nog een beetje door tot ongeveer 58 graden Celsius.
Serveren
Borden opmaken
Maak de overgebleven marinade warm en pak alvast de borden. Verdeel de rijst over de borden, samen met de helft van de paksoi, en leg een mooie rib op de rijst. Schenk een beetje marinade over de rib en sprenkel de stir-fry teriyaki over de paksoi. Garneer met wat ringetjes bosui en sesamzaadjes. Hou je van pittig? Dan is een gochujang-aioli erg lekker hierbij.
Eet smakelijk!
Wil je dit Aziatisch getinte topgerecht in een korte instructievideo zien? Bekijk het op BBQuality-TV!
Maak je mijn gezaagde short ribs recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @Michael_backyardbbq en ik plaats je gerecht in mijn story!