Entrecote met pico de gallo recept
Inleiding
Wie wordt er niet blij van een lekker gegrilde entrecote? Het vetrandje dat langzaam smelt voordat je de entrecote nog even flink grilt. En als je dan zo’n heerlijke steak hebt, wil je daar ook een smakelijke saus of salsa bij. Pico de gallo past perfect bij een gegrild stuk vlees. Het is een Mexicaanse salsa met onder andere tomaat, jalapeño-peper en koriander. Lees hier mijn entrecote met pico de gallo recept.
Ingrediënten
- 2 entrecotes van circa 300 gram
- 2 vleestomaten
- 1 limoen
- 1 handje koriander
- 1 jalapeño peper
- 1 handje cherrytomaten
- 1 rode ui
- Tortilla wraps 4 stuks
- BBQuality SPG rub
Benodigheden
- BBQ met mogelijkheid tot direct en indirect grillen
- Gietijzeren rooster
- Mengkom
- Serveerschaal
- Serveerplank
- Rasp
Voorbereiding
Pico de gallo maken:
De pico de gallo is perfect om je mesvaardigheden te laten zien; het is behoorlijk snijwerk. Snijd de cherrytomaten in vieren en doe deze in de mengkom. Daarna snijd je de vleestomaten in dunne plakken en vervolgens in reepjes. Snijd de reepjes in blokjes en voeg deze toe aan de cherrytomaten.
Snipper de rode ui zo fijn mogelijk en doe deze ook bij de tomaten. Snijd de jalapeño-peper doormidden en verwijder eventueel de zaadjes. Ik heb bij één helft de zaadjes verwijderd en bij de andere laten zitten, zodat er toch wat pit in de pico de gallo zit.
Vervolgens snijd je de jalapeño ook zo fijn mogelijk en doe deze bij de tomaten en ui. Hak een handje koriander zo fijn mogelijk (als je dit lust, anders laat je het eruit) en doe de koriander in de mengkom. Rasp de limoen, snijd deze daarna doormidden en pers het sap ook in de mengkom. Roer alles goed door en breng op smaak met een beetje BBQuality SPG rub. Zet de pico de gallo in de koelkast tot gebruik.
Entrecotes kruiden
Haal de entrecotes uit de verpakking en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi ze vervolgens royaal aan alle kanten met de BBQuality S.P.G rub, zorg ervoor dat de kruiden goed in het vlees worden gewreven. Laat de gekruide entrecotes 15-30 minuten op kamertemperatuur rusten zodat de smaken goed kunnen intrekken en het vlees gelijkmatig kan garen tijdens het bakken of grillen.
Bereiding
BBQ aansteken en wraps snijden:
Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding met een dome-temperatuur van ongeveer 170 graden Celsius. Als je een half gietijzeren rooster hebt, leg dit dan aan één kant van de BBQ.
Haal de wraps uit de verpakking en snijd ze in punten zodat je grote tortillachips krijgt.
Wraps krokant maken:
BBQ ombouwen en entrecote garen:
Nadat de wraps van de BBQ zijn gehaald, verwijder je de deflector steen aan één kant van de BBQ, waardoor je een directe en een indirecte zone krijgt. Zorg ervoor dat het gietijzeren rooster boven de directe zone van de BBQ ligt. Plaats de entrecotes nu boven de indirecte zone van de BBQ en gaar ze tot een kerntemperatuur van 45 graden is bereikt. Haal de entrecotes van de BBQ en laat ze 10 minuten rusten.
Entrecote grillen:
Na het rusten is het tijd om de entrecotes boven de directe zone van de BBQ stevig te grillen. Leg de entrecotes op het gietijzeren rooster en grill ze aan beide zijden voor mooie grillstrepen, tot een kerntemperatuur van 50/52 graden Celsius is bereikt. Haal de entrecotes vervolgens van de BBQ.
Serveren
Haaks snijden
Snijd de entrecotes haaks op de draad in dunne plakken en bestrooi ze licht met zout. Leg een portie van de pico de gallo op een serveerplank en schik hier de gesneden entrecote bovenop. Verdeel nog wat extra pico de gallo over de entrecotes. Plaats de krokante wraps onder het vlees.
Geniet van het entrecote met pico de gallo recept.
Eet smakelijk!
Wil je dit heerlijke recept graag in een korte video zien? Bekijk het op BBQuality-TV!
Heb je mijn entrecote met pico de gallo recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @chefs_bbq_table en ik plaats je gerecht in mijn story.