Curryworst recept met pretzel buns
Een heerlijk Curryworst recept met pretzel buns. Worst op zijn Duits. Een smaakvolle curryworst van van Dils in een pretzelbroodje met gebakken uien. Viel spaß!
Curryworst:
- 2 pakjes van Dils curry worst
- 1 flesje currysaus + 2 eetlepels curry kruiden van Dils
- 2 eetlepels jalapeño bacon rub
- 4 uien
- 125 gram gerookte spekreepjes
- 5 gram peterselie
Pretzel buns:
- 500 gram brood bloem
- 7 gram instant gist of 21 gram verse gist
- 10 gram jodium zout of zeezout
- 300 gram lauwwarm water
- 42 gram ongezouten boter gesmolten en afgekoeld
- 1,5 liter water
- 90 gram baking soda
- Grof zeezout
- BBQ voor indirecte bereiding
- Skillet
- Ovenschaal
- Mixer
- Litermaat
- Pan
- Fornuis
- Oven
Begin met het aansteken van de BBQ voor directe hitte en breng de dome-temperatuur naar de 180 graden Celsius.
Aan de slag!
Pretzelbollen:
Doe, in de kom van de mixer met deeghaak, de bloem en het zout. Laat de mixer op lage stand draaien en voeg het water, gesmolten boter en gist toe. Laat dit draaien tot alles goed gemengd is en er geen droge bloem meer zichtbaar is. Zet de mixer nu op de middelste stand en laat draaien tot het deeg loskomt van de rand en soepel aanvoelt, ongeveer 6 tot 8 minuten, afhankelijk van de mixer.
Je kunt ook controleren of het deeg goed is door een vliesje te trekken. Maak je handen een beetje nat en trek voorzichtig wat deeg uit elkaar tot het bijna doorzichtig is. Als dit lukt, is het deeg goed. Haal het deeg uit de mixer, maak er een bol van en plaats deze in een ingevette kom. Laat afgedekt met een natte handdoek op een warme plek rijzen tot het verdubbeld is, meestal 1 tot 2 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Als het deeg verdubbeld is, sla dan de lucht eruit en stort het op een licht bebloemde werkplek. Verdeel het deeg in 6 à 10 bollen, afhankelijk van de grootte van de broodjes die je wilt. Tien stuks zijn geschikt voor slider-formaat en zes stuks voor burgerbroodjes. Bol het deeg op door de gladde kant naar beneden te leggen en steeds een stukje naar het midden van het deeg te trekken. Als je ongeveer een bolletje hebt, draai deze dan om en maak met een gebolde handpalm en duim licht ronde bewegingen met het deeg in je hand op de werkplek.
Puntjes
Wil je puntjes, dan moet je deze bolletjes 10 minuten laten rusten. Duw ze vervolgens plat tot een schijf, pak een rand en rol deze steeds een beetje verder naar binnen tot je het deeg hebt opgerold tot een worstje. Laat de bolletjes of puntjes vervolgens nog 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius met boven- en onderwarmte. Intussen kun je het kookbad klaarmaken door het water en de baking soda zachtjes aan de kook te brengen.
Na de 30 minuten laat je de broodjes 1 minuut zachtjes koken, na 30 seconden omdraaien en zorg ervoor dat ze elkaar niet aanraken en de bodem van de pan niet raken. Na deze 1 minuut haal je de broodjes uit de pan met een schuimspaan en laat deze goed uitlekken.
Het beste is om maximaal 3 broodjes per keer te koken. Leg ze nu op een bakplaat met bakpapier en snijd ze lichtjes in met een mes terwijl ze nog nat zijn. Strooi er nu wat zeezout overheen. Bak ze voor ongeveer 16 minuten of tot ze de gewenste kleur hebben.
Curryworst recept:
Maak de uien schoon en snijd ze in halve ringen. Zet een skillet op de BBQ en voeg daar de spekreepjes, ui en jalapeño bacon rub aan toe. Bak de uien met spekjes rustig en langzaam op de BBQtot ze mooi zacht en gaar zijn. Snijd de worsten aan twee kanten lichtjes kruislings in en grill ze op de BBQ tot ze een mooie kleur hebben.
Serveren
Curryworst met pretzelbuns:
Plaats de worsten in een ovenschaal en giet de currysaus eroverheen. Zet de schaal op de barbecue zodat de saus mooi warm kan worden en de worsten de smaken kunnen opnemen. Hak ondertussen de peterselie fijn. Strooi de currykruiden over de worsten en voeg ook de gehakte peterselie toe. zo maak je het perfecte Curryworst recept.
Eet smakelijk!
Snij de pretzel buns open en doe er wat van de uien in. Leg hier de curryworst met saus boven op. Strooi er eventueel nog wat extra curry kruiden en peterselie overheen.
Guten apetit!
Op BBQuality-TV hebben we ook een kort filmpje over deze bereiding geplaatst.
Maak je mijn curryworst recept met pretzel buns en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story!
Ingrediënten
- Van Dils curry worst 2 pakjes
- Currysaus en kruiden Van Dils 1 st.
- Jalapeno bacon rub 2 el.
- Uien 4 st.
- Gerookte spekreepjes 125 gr.
- Peterselie 5 gr.
- Pretzel buns:
- Brood bloem 500 gr.
- Instant gist of verse gist 7 gr. of 21 gr.
- Jodium zout of zeezout 10 gr.
- Lauwwarm water 300 ml.
- Ongezouten boter gesmolten en afgekoeld 42 gr.
- Water 1,5 l.
- Baking soda 90 gr.
- Grof zeezout