Chinese tomatensoep met krokant buikspek recept

Chinese tomatensoep met krokant buikspek recept | BBQuality

Inleiding

We kennen het wel, een rijsttafel met een bekertje tomatensoep erbij. Nou dit is de 4.0 versie en helemaal zelf gemaakt. Heerlijk van het open vuur of van de BBQ. De zoute smaken van de soep combineren mooi bij het vettige van het krokante buikspek. Dit Chinese tomatensoep met krokant buikspek recept is goed voor 1 liter soep.

Ingrediëntenlijst

  • 500 gram buikspek met zwoerd
  • 1 flesje royal umami saus
  • zout om het buikspek af te dichten tijdens het garen
  • 300 milliliter water
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 hele witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 80 milliliter sojasaus
  • 10 gram suiker
  • 4 gram fijngesneden nori en wat voor garnering
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 11 gram taugé
  • Peper en zout naar smaak
  • Bosui voor garnering

Attributen

  • Dutch Oven
  • Houten lepel om in de soep te roeren
  • Koksmes en snijplank
  • Aluminiumfolie
  • Kwastje

BBQ keuze

Voor dit recept heb ik een pellet BBQ en vuurring BBQ gebruikt. De pellet BBQ voor het buikspek en ik heb de Dutch Oven op de vuurring BBQ gezet.

Bereidingswijze

Begin met het buikspek, deze heeft de langste bereiding nodig. Snij de vetrand in en smeer het buikspek tot aan de vetrand in met de Royal Umami saus. Pak daarna het buikspek in met aluminiumfolie en laat de vetrand open. Strooi nu het zout royaal over de vetrand. Het zout onttrekt vocht uit de vetrand waardoor het krokant wordt. Leg deze in een voorverwarmde BBQ van 140 graden Celsius voor ongeveer 1 uur.

Neem nu de Dutch oven en zet of hang deze boven het vuur. Snij de groentes in het gewenste formaat. Giet de sesamolie erin en fruit de knoflook en witte ui aan. Voeg hier nu de tomaten aan toe en roer dit goed door. Giet er vervolgens de sojasaus en het water bij. Voeg er wanneer nodig nog wat peper en zout naar smaak aan toe.

Laat het geheel boven het vuur aan de kook komen en laat rustig door sudderen tot de smaak er goed ingetrokken is.


Serveren

Wanneer het buikspek een kerntemperatuur van 77 graden Celsius heeft bereikt snij je deze in dunne plakjes of reepjes en voeg deze bij het serveren toe aan de soep. Voeg nu ook pas de taugé toe, zodat deze mooi knapperig blijft. Garneer af met wat extra nori en bosui.


Eet smakelijk!


Maak je mijn Chinese tomatensoep met krokant buikspek recept en plaats je dit op Instagram? Tag @denniswerner_ en ik plaats je gerecht in mijn story.