Bulgogi van bavette recept
Inleiding
Bulgogi is één van de bekendste Koreaanse BBQ-gerechten. De naam bulgogi betekent letterlijk vertaald vuurvlees. Het wordt voornamelijk gemaakt van mals rundvlees en daarom leent bavette zich daar zo goed voor. Zeker aangezien bavette ook een vrij sterke smaak heeft. De bulgogi is lekker samen met wat rijst, een gebakken eitje, wat kimchi erbij en/of andere Koreaanse bijgerechten. Lees hier mijn bulgogi van bavette recept.
Ingrediënten
- circa 1,2 kg bavette/vinkenlap
- 1 Nashipeer
- 2 stengels bosui
- een halve ui
- 6 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels basterdsuiker
- 2 eetlepels Mirin
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 1 eetlepel knoflookpulp
- 1 theelepel gemberpulp
- 1/8 theelepel zwarte peper
Benodigdheden
- BBQ voor directe bereiding
- BBQ-tang
- Bak of schaal
- Lepel
- Blender
- Plasticfolie
- Snijplank
- Scherp mes
Voorbereiding
Begin met het aansteken van de BBQ voor een directe bereiding met een dome-temperatuur van 250 graden Celsius en zorg ervoor dat alle kolen goed gloeien. Laat het rooster ook goed doorwarmen, want we willen het vlees kort en snel grillen.
Bulgogi bereiden
Marinade
Voor de marinade van de bavette halen we eerst de kern uit de nashi peer en maken we de ui schoon. Snijd nu de nashi peer en ui grof. Als je dat hebt gedaan, mogen de ingrediënten voor de marinade in de blender. Dit zijn de Nashipeer, ui, basterdsuiker, Mirin, sojasaus, sesamolie, knoflookpulp, gemberpulp en zwarte peper. Mix dit nu tot een gladde pasta.
De bavette
Snij nu de bavette/vinkenlap in de lengte met de draad mee door de midden en leg de bavette/vinkenlap daarna tegen de draad in, in plakken. Doe nu de bavette met de marinade in een kom en masseer de marinade goed in het vlees. Dek dit nu af en zet het in de koelkast. Laat minimaal 4 uur marineren, nog beter is het om het een nacht in te laten trekken. Hoe langer het vlees kan marineren, hoe malser en smaakvoller het wordt.
Na het marineren en wanneer de kolen goed heet zijn en het rooster goed warm, kan het vlees op de BBQ worden gelegd. Laat het vlees eerst 1,5 tot 2 minuten aan één kant grillen en dan nog eens 1,5 tot 2 minuten aan de andere kant.
Serveren
Haal de gesneden bavette van de BBQ. Snijd de bosui in ringen en strooi die met de sesamzaadjes over het vlees heen.
De bulgogi is lekker om te serveren met wat rijst, gebakken eitje en kimchi. Maar ook lekker met sla, wraps of andere Koreaanse bijgerechten. Het is ook heerlijk om de bulgogi over wat friet te leggen en er mozzarella overheen te laten smelten.
Eet smakelijk!
Liever een korte video zien van dit recept? Klik hier!
Maak je mijn bulgogi van bavette recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.