Broodje Indonesisch stoof recept, met pickled mango salade
Inleiding
Voor dit broodje Indonesisch stoof recept hoef je geen keukenprinsesje te zijn, het zit in een paar stappen in elkaar. Het is vooral erg moeilijk om er niet aan te komen als je eenmaal die heerlijke Indonesische geuren in je keuken of rond je BBQ hebt hangen.
Stoof
- 1,1 kg Angus maminha (Tri-tip)
- Zonnebloemolie
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 theelepel mosterdzaad
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel zwarte peper
- 2 kruidnagels
- 3 tenen knoflook
- 5 sjalotjes
- 3 centimeter gember
- 4 limoenblaadjes
- 2 sereh stelen
- 1/2 eetlepel Sriracha saus
- 1/2 eetlepel vissaus
- 1/2 eetlepel sojasaus
- 350 milliliter kokosmelk
- peper en zout naar smaak
Pickled mango
- 250 gram mango
- 50 gram kokos
- 1/2 lente-ui
- 3 centimeter rode peper
- 80 milliliter mango sap
- 50 milliliter appelcider azijn
- 1 komkommer
Om te serveren
- 1 komkommer
- Sriracha saus
- 6 stevige bruine pistoletjes
Extra benodigdheden
- Gietijzeren pan met deksel
Bereiding stoof
Snij het vlees in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Groter mag ook, kleiner zou ik niet adviseren, want dan houd je na het stoven niks over. Ik gebruikte Maminha ook wel Tri-tip genoemd, maar je kan voor deze stoof iedere voor stoof geschikt beef gebruiken.
Boemboe
Maak een boemboe van venkelzaad, mosterdzaad, kurkuma, zwarte peper, kruidnagel, knoflook, sjalotjes en gember. Voeg dit toe aan je keukenmixer, of pureer het geheel met een staafmixer, het mag best grof zijn en kort mixen of pureren is prima.
Zet je pan op hoog vuur, ongeveer 160 graden en fruit de boemboe aan tot deze een mooi en licht bruin kleurtje heeft.
Voeg 250 milliliter kokosmelk toe. Kneus de sereh en leg een knoop in het midden van de stengels. Snij de boven en onderkant van de sereh af, ongeveer een 0,5 centimeter vanaf het uiteinde van de stengel. De smaken komen op deze manier optimaal vrij.
Voeg de sereh samen met de limoenblaadjes toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en laat nog 5 minuutjes sudderen tot de smaak van de sereh en limoenblad goed loskomen. Je ruikt direct de mooie Indonesische geuren.
Sudderen
Voeg het vlees toe aan de pan en voeg vervolgens zo'n 100 milliter water toe. Afhankelijk van de grootte van je pan, en de hoeveelheid vlees, zorg je ervoor dat het vlees net onder water staat. Nu doe je het dekseltje op de pan en laat je het geheel rustig sudderen. Gebruik een platesetter als het te hard gaat. Nu komt het een beetje op je kookkunst aan. De stoof duurt ongeveer 3 uur voor dat deze klaar is. Kijk gerust af en toe in de pan om te zien wat er gebeurt. Gaat het te hard voeg dan een beetje water of kokosmelk toe.
Om de juiste dikte te hebben tegen de tijd dat je vlees uit elkaar valt moet je zorgen dat het vocht 1/3 is teruggedrongen en het vlees nog 2/3 onder water staat. Kijk in het laatste uur hoe je ervoor staat. Staat het vocht nog hoog leg dan het deksel half op de pan, en stuur zo een beetje naar het juiste einde.
Zodra het vlees uit elkaar valt, breng je de stoof op smaak. Dit doe je met de sriracha saus, soja, vissaus, peper en zout. Its up to you, beetje meer of minder soja of sriracha saus mag best. Sriracha mag je ook vervangen voor sambal of helemaal weglaten als je niet graag pittig eet.
Pickled mango
Mango heb je in vele soorten bij de grootgrutter. Hele mango, mango sticks of mango stukjes op de versafdeling. Ook mango stukjes uit de vriezer of uit blik. Dat laatste heeft absoluut niet mijn voorkeur. De smaak van je eten wordt bepaald door de kwaliteit die je gebruikt. Snij de mango in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Snij de kokos stukjes in dunne plakjes. Snij de lente-ui en rode peper in dunne schuine ringetjes. Voeg alles toe aan een kommetje samen met de mango sap en appelcider-azijn. Zet dit schaaltje voor tenminste een half uur terug in de koelkast.
Serveren
Dit broodje consumeer je direct nadat je het hebt gemaakt. Dit doe je omdat je met veel vochtige ingrediënten werkt. De stoof kan je zowel warm als koud op het broodje serveren.
Snij het broodje open en beleg met wat dungesneden plakjes komkommer. Druppel op de komkommer wat Sriracha saus. Beleg de komkommer met een mooie en dikke laag stoof.
Laat de pickeld mango even uitlekken, zodat je het niet te vochtig serveert. Leg als laatste een mooi laagje pickled mango op de stoof en serveer direct! Zo midden in de winter, een heerlijke tropische verassing!
Eet smakelijk!
Maak je mijn recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.
Ingrediënten
-
Stoof: - Angus maminha (tri-tip) 1100 gram
- Zonnebloemolie voldoende
- Venkelzaad 1 theelepel
- Mosterdzaad 1 theelepel
- Kurkuma 1 theelepel
- Zwarte peper 1 theelepel
- Kruidnagel 2
- Knoflook 3 tenen
- Sjalotjes 5
- Gember 3 centimeter
- Limoenblaadjes 4
- Sereh stelen 2
- Sriracha saus 1/2 eetlepel
- Vissaus 1/2 eetlepel
- Soja saus 1/2 eetlepel
- Kokosmelk 350 milliliter
- Peper en zout naar smaak
-
Pickled mango: - Mango 250 gram
- Kokos 50 gram
- Lente-ui 1/2
- Rode peper 3 centimeter
- Mango sap 80 milliliter
- Appelcider-azijn 50 milliliter
-
Om te serveren: - Komkommer 1
- Sriracha saus naar smaak
- Stevige bruine pistoletjes 6
-
Extra benodigdheden: - Gietijzeren pan met deksel