Bottenbouillon (bone broth) recept
Inleiding
Bottenbouillon (bone broth) recept
Bottenbouillon, ook wel bone broth genoemd, is een gezond voedingsmiddel dat vaak wordt geprezen als superfood, vooral in het carnivoor dieet. Het is rijk aan mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium, en bevat veel collageen, het eiwit dat de structuur en stevigheid van bindweefsel ondersteunt. Collageen vermindert naarmate we ouder worden en speelt een rol bij het verbeteren van gewrichten, het bestrijden van griep en het bevorderen van de algehele gezondheid. Het maken van je eigen bottenbouillon kan dus veel gezondheidsvoordelen bieden.
Bottenbouillon (bone broth) zelf maken
Nu je de voordelen kent, is het tijd om aan de slag te gaan. Dit bottenbouillon (bone broth) recept is een eenvoudige basisrecept en laat ruimte voor toevoegingen zoals groenten of kruiden naar smaak.
Mocht je dit nu tóch teveel werk vinden dan kun je natuurlijk ook gewoon onze kant en klare bone broth bestellen. Let wel op, deze is echt gemaakt zonder toevoegingen dus deze zul je zelf nog wel op smaak moeten brengen.
Ingrediëntenlijst
Bottenbouillon
- 2 kilo wildrundvlees runderbotten
- 3 liter water
Benodigdheden
- Grote soeppan
- Schuimspaan
Voorbereiding
Soeppan vullen
Doe 2 kilo wildrundvleesbotten in een soeppan en voeg 3 liter koud water toe. Het is belangrijk om bouillon altijd met koud water op te zetten.
Bereiding
Botten koken
Breng het mengsel aan de kook zonder deksel op de pan. Na enige tijd zal er een schuimlaag boven komen drijven; schep deze af. Laat het nog even koken en schep de volgende schuimlaag ook af. Nadat je dit twee keer hebt gedaan, zet je de deksel op de pan en verlaag je de temperatuur naar de laagste stand.
Laat de bouillon nu minimaal 12 uur trekken op deze lage stand. Langer kan ook.
Als de bouillon voldoende lang heeft getrokken, haal je de botten eruit met een schuimspaan. Hier kan vaak nog wat vet en lekker soepvlees aan zitten, dat je later kunt gebruiken voor soep. De overgebleven botten kunnen als traktatie voor honden dienen.
Zeef de bouillon door een vergiet of fijne zeef om alle vaste delen te verwijderen. Hoe minder vaste delen erin zitten, hoe langer de bouillon houdbaar is.
Bewaren
Bottenbouillon (bone broth) recept
Nu is je bottenbouillon klaar. Je kunt deze in een weckpot of afgesloten bakje doen. Bewaar de bouillon bij voorkeur in de koelkast, hoewel dat niet strikt noodzakelijk is; hij is op deze manier weken tot maanden houdbaar.
Gebruik de bottenbouillon als basis voor pastasaus of risotto, in je soep, of als gezond drankje om jezelf een opkikker te geven. Dit is een populaire manier om de bouillon te gebruiken binnen het carnivoordieet: warm de bouillon op en voeg wat zout of bouillonpoeder toe.
Zo heb je altijd je eigen gezonde, homemade superfood in huis.