Bone broth recept

Bone broth recept | Runderfond recept | Demi-glaze recept | Bottenbouillon | Maikel | BBQuality

Inleiding

Bone broth recept

Wat is nu lekkerder dan zelfgemaakte bouillon? In dit bone broth recept gaan we bouillon maken. Deze bone broth (bottenbouillon) is niet alleen smakelijk, maar ook bijzonder voedzaam. Door de lange trekperiode komen alle mineralen en collageen uit de botten vrij, wat bijdraagt aan een gezonde huid, gewrichten en botten. Deze soep past perfect in een carnivoor dieet. Bovendien kan je de bouillon verder inkoken tot fond, wat een geweldige basis is voor soepen, sauzen en andere gerechten. Als je de bouillon nog verder reduceert, krijg je demi-glace. Deze rijke, geconcentreerde saus is ideaal voor het versterken van de smaak van sauzen en als glazuur over vlees, wat de rundersmaak nog intenser maakt!

Ingrediënten

Bone broth (bottenbouillon)

  • 2 kilo wildrundvlees runderbotten
  • 4 liter water
  • 2 uien 
  • 2 winterpenen 
  • 1 grote prei
  • 2 bollen knoflook
  • 30 gram platte peterselie
  • 15 gram selderijblad
  • 4 laurier
  • 12 peperkorrels
  • 4 eetlepels zout 
  • 2 eetlepels maggi

Benodigdheden

  • Oven
  • Bakplaat
  • Fornuis 
  • Pan
  • Schuimspaan

Voorbereiding

Oven

Verwarm de oven voor op 260 graden Celsius.

Groenten

Begin met het schoonmaken van de prei door deze goed te wassen en de wortel en prei in grove schuine stukken te snijden. Halveer de ui en knoflookbollen zodat ze hun smaak beter afgeven tijdens het roosteren. Leg de botten, samen met de gesneden prei, ui, knoflook en wortel, gelijkmatig op een bakplaat. Zorg ervoor dat de ingrediënten goed verspreid zijn zodat ze gelijkmatig kunnen roosteren en hun smaken goed kunnen afgeven aan de bouillon.

Bereiding

Kleuren in de oven

Zet de bakplaat nu minimaal 30 minuten in de oven op 260 graden Celsius, totdat alles een mooie, gouden bruine kleur heeft. Dit zorgt voor een diepere smaak in je bouillon. Controleer regelmatig en laat het iets langer in de oven staan als de groenten en botten nog niet voldoende gebruind zijn. Het doel is om een rijke, geroosterde smaak te ontwikkelen die de bouillon nog smakelijker maakt

Bone broth trekken

Nadat de ingrediënten de gewenste kleur hebben bereikt doe je alle ingrediënten in een grote pan en breng het langzaam aan de kook. Verwijder het schuim dat zich aan de oppervlakte vormt met een schuimspaan. Zodra er geen schuim meer verschijnt, zet je de pan op de kleinste pit van het fornuis en verlaag je de temperatuur tot het allerlaagste. Laat de bouillon met het deksel op de pan minimaal 12 uur trekken, maar je kunt het ook tot 72 uur laten sudderen voor een nog rijkere smaak. Na ongeveer 8 uur, haal je de groene kruiden uit de bouillon; ze hebben dan al hun smaak afgegeven.

Heldere bone broth (bottenbouillon)

Zeven

Proef de bouillon aan het einde van de kooktijd en breng indien nodig verder op smaak met extra zout of maggi. Zeef de bouillon vervolgens door een fijne zeef of een zeef met een natte theedoek om alle kleine deeltjes te verwijderen. Op deze manier krijg je een mooie, heldere runderbouillon.

Eet smakelijk!

Zie je het recept van de bottenbouillon ook graag in een kort filmpje? Bekijk het op BBQuality-TV!

Heb je mijn bone broth recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.