Bizon ribeye met bospaddenstoeltjes en spaghetti van gele courgette recept
Bizon ribeye recept:
Bizon ribeye, een zeer smaakvol en ontzettend mals stuk vlees van de Canadese bizon. We gaan deze bereiden op de BBQ en gebruiken alleen gemalen peper en zeezout om op smaak te brengen. Zo geniet je volop van het bijzondere en exclusieve stukje vlees.
We maken er een spaghetti van gele courgette bij en bakken mooie bospaddenstoeltjes die dit gerecht compleet maken.
Ingrediënten:
- 400-450 gram bizon ribeye
- 1 gele courgette
- 200 gram mooie bospaddenstoelen, denk aan shiitake, beukenzwam en koningsoesterzwam
- 2 tenen knoflook
- 3 plakjes gerookt spek
- 2 takjes verse tijm
- 1 rode peper
- Gemalen peper en zeezout
- Olijfolie
Benodigheden:
- BBQ met deksel
- 2 skillets of bakpannen
- kerntemperatuurmeter
- Blokrasp (grove rasp)
Voorbereiding:
Steek de kolen in de BBQ aan en maak een indirecte opstelling. Zorg voor een dome-temperatuur van 125°Celsius in je BBQ.
Waarom eerst indirect? Ribeye heeft vet in het vlees zitten en als je deze alleen direct boven de kolen grilt, heeft deze te weinig tijd om mooi zacht te worden. Daarnaast laat je zo de garing mooi gelijk oplopen, zodat je uiteindelijk een perfect gegaarde ribeye krijgt zonder teveel gare randen aan de buitenkant.
Terwijl de BBQ warm wordt leggen we de bizon ribeye uit de koelkast op een snijplank. We gaan de gele courgette raspen met een grove rasp in 'spaghetti' slierten.
Controleer de paddenstoeltjes even op zand en borstel ze wanneer nodig even af. Snijd deze door de helft of in kwarten.
Bereiding:
Als de BBQ op temperatuur is, leg je de bizon ribeye op het rooster. Gaar deze tot een kerntemperatuur van 42°Celsius.
Wanneer de bizon ribeye rond de 35°Celsius in de kern is beginnen we langzaam met de groente.
Bak de gele courgette-spaghetti in een hete skillet met een scheut olijfolie. Voeg 1/4 fijngesneden rode peper en een geperst teentje knoflook toe. Breng het daarna op smaak met zeezout.
Bak de paddenstoelen in een hete skillet met een scheut olijfolie en een takje tijm. Voeg vervolgens in reepjes gesneden ontbijtspek toe en bak deze samen met de paddenstoelen mooi bruin. Voeg een geperst teentje knoflook toe en breng op smaak met peper en zeezout.
Wanneer de bizon ribeye de kerntemperatuur van 42°Celsius heeft bereikt, pakken we de de bizon ribeye even van het rooster en halen we de indirecte opstelling weg. We laten de kolen gloeiend heet worden om de bizon ribeye af te grillen op het rooster. We grillen de bison ribeye aan beide kanten tot de gewenste temperatuur is bereikt. Vervolgens laten we het vlees 5 minuutjes rusten op een snijplank onder een laagje aluminiumfolie. In dit recept is 48°Celsius aangehouden. Dit is gedaan omdat het vlees tijdens het rusten het vlees nog iets verder door gaart. Dit stukje vlees, moet je eigenlijk niet verder doorgaren dan 48°Celsius op de BBQ.
Smullen maar!!!
Snijd de bizon ribeye in dunne plakken en maal er peper en zeezout overheen.
Verdeel de gele courgette-spaghetti en de bospaddenstoeltjes over de borden. Verdeel de plakjes bizon ribeye langs de groente en serveer direct.
Smakelijk eten!!
Maak je dit bizon ribeye recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.