Bitterbal van gekonfijte eendenbout

Bitterbal gekonfijte eendenbout recept | BBQuality

Van gekonfijte eendenbout kun je heerlijke gerechten maken! Waarom dan niet een keer een heerlijke bitterbal voor bij een glaasje port bijvoorbeeld. Zo is het Bitterbal van gekonfijte eendenbout recept ontstaan.
Het onderstaande recept is voor ongeveer 15 bitterballen met een heerlijke vulling van gekonfijte eendenbout. 

Maken van de vulling

Aan de eendenbouten zit vaak nog wat ganzenvet. Smelt dit ganzenvet er op laag vuur rustig af. Bewaar dit heerlijke vet, het is super lekker het vet om als bakvet te gebruiken. Verwijder het bot en vel, pluk het vlees in zeer fijne stukjes/reepjes en bewaar dit in een bakje.

Als je geen verse kippenbouillon hebt is 2,5 dl heet water met een half kipbouillonblokje helemaal prima.

Maak een roux (is het bindmiddel voor de saus van boter en bloem), fruit de ui in de boter aan (niet laten kleuren) in een Dutch oven of kleine kookpan, voeg de bloem toe en meng deze met een houten spatel door de boter tot een bal. Wanneer de roux een beetje glazig wordt, kun je de bouillon toevoegen om vervolgens goed te mengen. Laat het geheel al roerende zachtjes doorkoken. Voeg hierna de fijn geplukte eendenbouten door de saus en proef dan even of er nog wat peper of zout bij moet.

Schep de substantie in een schaal, dek deze af en laat deze volledig afkoelen in in de koelkast of vriezer, zodat het kan opstijven. Als je dit in de vriezer doet let er dan op dat het niet gaat bevriezen.

Als het geheel opgestijfd is maak je met een eetlepel de porties.  Draai hiervan de kleine gehaktballen van 3-4 cm doorsnee en leg ze op een met folie bedekte schaal.
Ga er voorzichtig mee om zodat ze mooi rond blijven. Dit geldt zolang, totdat ze in de frituur liggen.


Maken van de bitterbal

Nu gaan we de bitterballen paneren.
Pak 3 schalen of diepe borden, 1 voor de bloem, 1 voor het ei en 1 voor het paneermeel.
Klop het ei los. Voeg vervolgens een paar drupjes zonnebloem olie toe, dit maakt het ei losser.
Haal de bal eerst door de bloem halen, dan door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel. Zorg ervoor dat de bal  rondom geheel bedekt is, zo niet heb je kans dat de bitterbal kapot gaat tijdens het frituren.
Haal de bal nu nog een keer door het ei en door het paneermeel, voor een goede gesloten paneerlaag.
Leg de gepaneerde bitterballen daarna minimaal een half uur terug in de koelkast zodat ze een beetje op kunnen stijven.

Bereiding

Verhit de zonnebloemolie of frituurolie tot 180 °C in een Dutch oven of frituurpan. Dutch oven geheel eigen risico, frituurpan is veiliger.
Frituur de bitterballen tot ze goudbruin zijn. Ongeveer 3-5 minuten hangt af hoe koud ze zijn.
Schep ze eruit, even uitlekken en leg ze even voor het serveren op een stukje keukenrol.


Nu lekker genieten van de bitterbal van gekonfijte eendenbout!!

Ingrediënten

  • Gekonfijte eendenbouten 2 stuks (=ca. 300 gr geplukt)
  • Kippenbouillon 2,5 dl
  • Tijm 1 theelepel
  • Roomboter 30 gram
  • Bloem 35 gram
  • Ui, klein 1
  • Peper en zout Naar smaak
  • Zonnebloemolie of frituurolie 2,5 ltr (afhankelijk van de (frituur)pan
  • Bloem 4-5 eetlepels voor paneren
  • Eieren 3 stuks voor paneren
  • Paneermeel 150 gram voor paneren