Beef hammer rendang recept
Inleiding
Beef hammer rendang recept
Ik ben echt verzot op de Indonesische keuken. De warme smaken, pittige tonen en verrassende combinaties: heerlijk! Tijd om dit te gaan combineren met een stoere beefhammer van de Traeger Grill (of barbecue). Valt zo van het bot af en het was echt fantastisch op een gestoomde bao bun met kimchi.
Of je nu een liefhebber bent van pittige gerechten of gewoon op zoek bent naar een nieuw spannend gerecht van de barbecue dan zal deze rendang zal zeker aan je verwachtingen voldoen.
Laten we aan de slag gaan!
Ingrediënten
- circa 2,9 kilo Angus beef hammer
- BBQuality SPG rub
- Worcestershire saus
- 250 milliliter runderbouillon (bone broth)
- 400 milliliter kokosmelk
- 500 milliliter water
- 200 gram Kokki Djawa Mix rendang (van de Albert Heijn)
- Rolladetouw
- Butcher paper
Benodigdheden
- BBQ voor een indirecte bereiding
- Aluminium bak
- Spuitfles
- Snijplank
Voorbereiding
Ontvliezen
De beefhammer is een groot stuk vlees, haal het daarom op tijd uit de koeling zodat het rustig op kamertemperatuur kan komen voordat je het gaat bereiden. Het kan zijn dat je beefhammer nog een taai vlies heeft, wat niet erg smakelijk is om mee te grillen.
Verwijder daarom het vlies met een scherp (uitbeen)mes. Smeer de beefhammer rondom in met Worcestershire-saus en bestrooi rijkelijk met de BBQuality SPG rub. Zet de hammer in een aluminium bak om je BBQ schoon te houden en de heerlijke sappen niet te verliezen tijdens je low & slow sessie. Plaats een vleesthermometer in het dikste gedeelte van het vlees.
Rendangsaus
Bereid alvast de rendangsaus in een pan. Verhit hiervoor 4 eetlepels olie in een pan en voeg de rendangpasta toe. Bak dit 2 minuten mee en blus af met de kokosmelk en het water. Laat het rustig pruttelen tot het is ingedikt tot de gewenste dikte. Blijf regelmatig roeren en zodra de saus de juiste dikte heeft bereikt (bij mij duurde dit 30-45 minuten), kun je het vuur uitdraaien.
Bereiding
Smoken
De beefhammer gaar je eerst 3,5 uur low & slow op je BBQ, grill of smoker. Zorg voor een indirecte opstelling met een dome-temperatuur van 100 á 125 graden Celsius en zet de bak met het vlees op de BBQ. Laat het rustig garen en spray elk uur in met runderbouillon. Het is mogelijk dat je niet alle runderbouillon gebruikt; je wil het vlees namelijk geen overdreven douche geven.
Insmeren
Na zo’n 3,5 uur zit je kerntemperatuur rond de 55 á 60 graden Celsius en is het tijd om je beef hammer in te smeren met rond de 8 eetlepels van je rendangsaus met een kwast. Hierna kan je de hammer inpakken in butcher paper en rondom in te binden met touw. Hierna zet je dit prachtige cadeautje terug op de BBQ in het aluminum bakje en gaar je het vlees door tot minimaal 95 °C.
Pullen en en eventjes opwarmen
Haal de beefhammer van de BBQ af en laat 30 minuten tot 1 uur rusten in het butcher paper. Hierdoor kunnen de sappen zich weer goed herverdelen door het vlees. Hierna pak je het uit en kan je het vlees gaan pullen. Doe het vlees in je pan met rendangsaus en warm het even op.
Smullen maar!
Nu kan het genieten beginnen! Dit gerecht smaakt fantastisch met rijst en zoetzure komkommer, maar is ook heerlijk op een gestoomde bao bun met kimchi.
Selamat makan!
Wil je dit fantastische stoofgerecht ook als instructievideo zien? Bekijk het op BBQuality-TV!
Maak je mijn beef hammer rendang recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @grilltimster en ik plaats je gerecht in mijn story.