Aziatische ribfingers recept, met gebakken tauge en frisse groenten

Aziatische ribfingers recept | BBQuality

Inleiding

Ribfingers! Wow die zijn lekker zeg! Spareribs zonder botjes. Ik ben er helemaal weg van. Ik neem jullie mee naar de smaken van het verre oosten in dit Aziatische ribfingers recept, met gebakken tauge en frisse groenten.

Ingrediëntenlijst

  • 500 gram Iberico ribfingers
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels teriyakisaus
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 mespuntje 5 spices kruiden (voorzichtig met deze kruiden)
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel kurkuma koenijt
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel vers gemalen peper
  • 1 teen verse knoflook
  • 2 eetlepels honing
  • 5 radijsjes
  • 250 gram taugé
  • 1 kleine komkommer
  • 20 pittige rijst crackertjes (hot krokantjes)
  • 1 kleine rode peper
  • 2 eetlepel druivenazijn
  • sesamzaadjes voor garnering
  • 100 gram sojabonen
  • 1 handje kersen rooksnippers 

Marinade

De marinade in dt recept is belangrijk. Geef het vlees voldoende tijd om de marinade op te nemen. Marineer tenminste 8 uur vooraf, maar het mag ook prima een dag van tevoren, dat proef je echt in het eindresultaat.

Voeg de sojasaus, terriyakisaus, ketjap manis, 5 spices, laos, kurkuma koenjit, ketoembar, peper, met 1 eetlepel honing toe aan een kom en meng het geheel goed door. Snipper de knoflook en voeg toe aan de marinade. Houd je van pittig eten, voeg dan gerust wat sambal toe, dat geeft het vlees nog meer smaak.

Doe de Iberico ribfingers in een schaal en voeg de marinade toe. Draai de ribfingers door de marinade en zet weg. Draai eens per uur nog gerust een keertje door zodat de marinade overal goed opneemt. Je kan het vlees ook marineren in een ziplock bag, dat is heel handig om het vlees en de marinade om het uur nog eens goed door elkaar te husselen.

Roken

Zet de BBQ op 110 graden indirect. Schik een handje rooksnippers kers in de kolen. Leg de ribfingers op de grill en sluit het deksel.

Laat de Iberico ribfingers een uurtje rustig aan roken.

Grillen

Iberico ribfingers zijn vet, dus bij de bereiding komt veel vet vrij. Pak daarom de BBQ eventueel in met wat aluminiumfolie om de BBQ schoon te houden. Of zet een bakje met water onder het vlees, zodat het druipende vet wordt opgevangen.

Snijd in de tussentijd, de komkommer en chili in kleine reepjes en zet weg voor later gebruik.

Snijd de radijs in kleine partjes, doe ze in een schaal en voeg de druivenazijn toe met een eetlepel honing. Even goed roeren en zet weg voor later.

Wanneer de ribfingers klaar zijn met roken bouw je de BBQ om en ga je de ribfingers afgrillen. Wanner je bbq op 180 graden is, leg je de ribfingers weer op de grill en bak je ze mooi bruin.

Eerlijk gezegd, dit doe ik een beetje op gevoel, echte kerntemperatuur gebruik ik niet. Omdat het zo vet dooradert is kan je ze bijna niet droogbakken en wanneer het een mooie kleur heeft aan de buitenkant zijn ze goed.

Serveren

Bak in een pannetje de taugé met de sojabonen, kort, op hoog vuur. Doe dit net voordat je gaat serveren. Kort bakken dan is de taugé nog een beetje knapperig.

Haal de Iberico ribfingers van de BBQ en maak het bord op.

Leg een laagje taugé met de sojabonen op het bord en snijd de ribfingers in stukjes van zo'n 6 centimeter en leg deze op de taugé. Maak het bord op met de komkommer, rijst crackertjes, komkommer en chili en garneer af met wat sesamzaadjes.

Eet smakelijk!

Maak je mijn Aziatische ribfingers recept, met gebakken tauge en frisse groenten en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.