Angus inside skirt recept met cherry chocoladesaus

Angus inside skirt recept met cherry chocoladesaus | No Mercy rub | Michael | BBQuality

Inleiding

Angus inside skirt recept met cherry chocoladesaus

Zodra je die grote Angus skirt steak uit de verpakking haalt, er nonchalant wat kruiden overheen strooit en deze vervolgens keihard afgrilt op gietijzer, terwijl de rook en hitte er vanaf komen en er een heerlijke korst op de steak ontstaat, steel je zeker de show bij je gasten. In dit Angus inside skirt recept laat ik je zien hoe je een culinair avontuur op tafel zet.

Ingrediënten

  • 1 Angus inside skirt steak van circa 1000 gram
  • No Rubbish No Mercy rub
  • Half teentje knoflook
  • 1 zoete aardappel
  • 1 venkel
  • 1 zakje chilivlokken
  • 250 gram voorgekookte rode bieten
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel boter
  • 10 gram koriander
  • 250 gram ongezoete cacaopoeder
  • 250 gram witte kristalsuiker
  • 250 milliliter water
  • 250 gram verse kersen in 4e gesneden en wat enkele los voor garnering

Benodigheden

  • BBQ voor directe en indirecte bereiding
  • Grote plancha of gietijzerenrooster
  • Aluminium bakjes
  • Aluminiumfolie
  • Vleeshamer 
  • Staafmixer

Voorbereiding

BBQ

Maak je BBQ klaar door een gedeelte indirect te maken. Plaats hier de aluminium bakjes; dit kan bijvoorbeeld met een halve plate setter, of door de kolen aan de andere kant van de BBQ te zetten. Zet je rooster erop om het op te warmen.

Chocolade kersensaus

We beginnen met het maken van de kersen-chocoladesaus, die ik gewoon op het gasfornuis heb bereid. Doe de kersen, cacaopoeder en suiker in een pan. Voeg het water toe en kook op middelhoog vuur totdat het begint te koken. Zodra het kookpunt is bereikt, blijf je een minuut roeren. Zet vervolgens het vuur uit en laat de saus afkoelen.

Skirt steak

Haal de skirt steak een uur van tevoren uit de verpakking. Verwijder zoveel mogelijk van het dunne vlies en snijd de losse stukjes eraf. Gebruik een vleeshamertje om de steak gelijkmatig dik te maken. Smeer een dun laagje olijfolie op de steak; dit zorgt voor een goede binding van de rub. Strooi vervolgens de rub erover.

Groenten

Nu gaan we de groenten schoonmaken. Snijd de zoete aardappel, met schil, over de lengte in gelijke plakjes van ongeveer een centimeter dik. Snijd de harde onderkant van de venkel af, deze is niet lekker. Halveer de venkel en snijd de helften in gelijke partjes over de lengte.

Doe de aardappel- en venkelpartjes in een bakje of skillet. Voeg een eetlepel olijfolie, een theelepel zout en wat chilivlokken toe. Meng alles goed door elkaar.

Bietenpuree

Haal de bieten uit de verpakking en snijd ze, samen met de koriander (met steeltjes), grof. Gebruik een staafmixer om een gladde puree te maken van de rode kool, de helft van de koriander, de helft van de knoflook, 1 à 2 eetlepels olijfolie, een eetlepel azijn, een theelepel honing, 1 à 2 theelepels heet water, en een halve theelepel peper en zout. Zet de puree vervolgens even in de koelkast.

Bereiding

Indirect

Als de BBQ op temperatuur is, kunnen we beginnen. Zet de bakjes met gesneden groenten op het indirecte gedeelte van de barbecue en laat ze daar ongeveer 30 tot 40 minuten staan. Zodra de groenten lekker zacht zijn, haal je ze van de BBQ en dek je ze af met aluminiumfolie.

Direct

Verwijder de plate setter of verspreid de kolen gelijkmatig over het rooster, zodat je dome-temperatuur rond de 250 graden Celsius uitkomt. Leg de skirt steak op de grill en bak deze 2 minuten aan elke kant. Controleer de kerntemperatuur regelmatig, omdat dit snel kan gaan. Haal de steak van de grill als deze rond de 50 graden Celsius is. Dek de steak losjes een paar minuten af.

Haaks op de draad snijden

Omdat de steak grofdradig is, willen we deze zo mals mogelijk serveren. Snijd de steak haaks op de draad om de malsheid te optimaliseren. Verdeel de steak eerst in mooie, gelijke stukken. Draai elk stuk een kwartslag zodat de vezels horizontaal lopen en snijd vervolgens onder een hoek van ongeveer 45 graden in mooie reepjes.

Serveren

Bord opmaken

Pak een mooi bord en begin met het opmaken van je gerecht. Start met de bietenpuree en creëer een aantrekkelijke presentatie. Ik heb bij dit recept met een lepel op de puree geslagen, maar maak ervan wat je wilt.

Voeg vervolgens de gesneden venkel en zoete aardappel toe. Leg daarboven enkele stukken skirt steak en top het geheel af met de kersen-chocoladesaus. Garneer met een hele kers en strooi er wat overgebleven koriander over.

Eet smakelijk!

Wil je zien hoe ik dit schilderijtje op een bord heb gemaakt in bewegende beelden? Bekijk het dan op BBQuality-TV!

Maak je mijn Angus inside skirt recept met cherry chocoladesaus en plaats je dit op Instagram? Tag dan @Michael_backyardbbq en ik plaats je gerecht in mijn story!