Angus flat iron steak charcuterie plank

Angus flat iron steak charcuterie plank | BBQuality

Inleiding

Steaks worden op vele manieren bereid. Gegrilld of bijvoorbeeld reverse sear. Maar heb jij wel eens een steak low en slow bereid? Dit is niet meteen de eerste techniek die in je opkomt bij het bereiden van een steak, maar het is echt heel gaaf.

Als je een steak bereid op hoge temperatuur dan vormt er aan de buitenranden een doorgegaarde en hardere rand, hoewel het midden van de steak nog vaak nog rauw is en de kerntemperatuur wel al 53 graden aangeeft. De doorgegaarde randen geeft niet, dat is heel lekker, maar als je steak van buiten mooi gekleurd en van binnen rauw is, dan is je dome temperatuur te hoog.

Low and slow

Als je de steak op low and slow temperatuur gaart, dan weet je zeker dat je steak van binnen gaar is en geheel medium. Omdat je de steak niet grillt krijg je ook geen doorbakken grijze randen en is je steak optimaal rosé van binnen. Deze techniek duurt wat langer, zeker bij een dik stuk vlees, maar daardoor heeft de buitenkant ook een zeer mooie en smakelijke kleur.

Ben je niet zo goed met steaks zoals ik, dan is deze techniek gegarandeerd succes! Heb je de steak bereid dan kan je het warm eten maar ook koud is het heerlijk!

Maak er een charcuterie plank van zoals in dit Angus flat iron steak charcuterie recept, of beleg een paar broodjes met bijvoorbeeld de steak, peper, zout, olijfolie en een beetje mosterd. Je vreet je vingers erbij op!

Ingrediëntenlijst

  • 2 vijgen
  • 5 bramen
  • 1 limoen
  • bakje cress
  • 1 eetlepel gele mosterd
  • stokbrood

Angus flat iron charcuterie style:

Neem de Canadese flat iron steak uit de verpakking. Dep droog en maak met olijfolie een dun plaklaagje. Bestrooi de steak aan beide kanten met de BBQuality steak rub en een laagje, gedroogde groene kruidenmix. Ik gebruik van de grootgrutter een potje chimichurri mix, maar bijvoorbeeld Provencaalse kruiden zijn ook prima. De steak moet goed in de BBQuality steak rub, maar gebruik de groene kruiden niet te veel. Een beetje is prima.

BBQ:

Steek de BBQ aan en stel deze in op een dome-temperatuur van 95 graden Celsius indirect.

Steek je temperatuurmeter in het vlees en sluit het deksel. Zodra de steak een kerntemperatuur van 40 graden Celsius heeft bereikt dan draai je hem om. Laat de flat iron steak doorgaren tot 55 graden Celsius. Als de steak nog niet geheel naar kleur is, dan brand je hem eventueel nog een beetje aan met een keukenbrander. Nu laat je de steak rusten, losjes afgedekt onder aluminiumfolie voor zo'n 15 minuten. Warm ziet de steak er zo uit:

Verwijder de folie en laat nu de flat iron afkoelen.

Verpak de afgekoelde steak in folie en laat deze een uurtje opstijven in de koelkast.

Omdat de steak toch al koud is, zal het opstijven je goed helpen bij het flinterdun snijden van het vlees.

De opmaak:

In deze fase mag je los zoals jij wil. Laat maar zien hoe je graag een plank opmaakt.

Snijd de flat iron zo dun mogelijk, ik heb daarvoor een snijmachine, maar met een goed scherp mes lukt het ook. Leg de plakjes vlees mooi overlappend op een plank. Maak het vlees op met, limoen, brokkelkaas, vijgen, bramen, peper en zout, olijfolie, gele mosterd en een beetje cress voor de fijne afwerking.

Snijd een stokbrood in plakjes van 2 centimeter dik. Besmeer beide kanten met roomboter en toast de broodjes op middelhoog vuur in de BBQ of in een pan.

Je kan de plaat nu serveren, of aanvullen met allerlei lekkere worst, kaas, augurken, toast of wat jij lekker vindt, het is helemaal jouw feest.

Eet smakelijk!

Maak je mijn Angus flat iron steak charcuterie plank en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.