Angus 3.14

Introductie

Eh 3.14? Yep: 3.14! Of te wel Pi. In Nederland vertaald iedereen het woord Pie naar taart. Daarom kan dit recept misschien een beetje vreemd overkomen: Een Angus taart? Nou niet helemaal een taart zoals wij kennen. Een pie is in het Verenigde Koninkrijk eigen elk soort gerecht waarbij een “bak” van deeg gevuld is een vulling naar keuze, of deze nu zoet is (applepie) of hartig. Bij deze Pie gaan we hem vullen met een stevige vulling.

De voorbereiding

Dit gerecht wordt in twee gedeelte gemaakt waardoor je het op je gemak kan voorbereiden en je ook nog eens tijd hebt om daadwerkelijk bij je visite te zitten en sociaal te doen. Het eerste gedeelte is het meeste werk en kan je het beste al in de ochtend doen. Eerst moet de vulling gemaakt worden: In basis is dit een stevige champignonssaus die dusdanig ingedikt wordt dat het eigenlijk een ragout is. Het is essentieel dat deze weer afgekoeld is. Dus met deze gaan we beginnen:

Snipper het sjalotje en fruit deze samen met de uitgeperste knoflook op een middelzacht vuur aan in een grote koekenpan (hoe groter hoe beter omdat het indikken dan sneller gaat). De sjalot moet zacht worden maar niet verkleuren. Snij intussen de champignons in plakjes en voeg deze toe aan de sjalot. Maal hier royaal peper en zout overheen en bak nu op een hoog vuur totdat de champignons zacht zijn en hun vocht beginnen te verliezen. Voeg een eetlepel roomboter toe en laat dit smelten. Vervolgens voeg je de eetlepel bloem toe, zet je het vuur zacht en laat je dit onder continue roeren een paar minuten bakken. Giet nu de bouillon, slagroom en een scheut whisky erbij en laat dit op een middel hoog vuur lekker pruttelen tot de saus flink ingedikt is. Doe de saus in een schaaltje en laat dit afkoelen in de koelkast.

Terwijl de saus aan het pruttelen is heb je mooi de tijd om het deeg te gaan maken voor de pie. Snij de roomboter in kleine blokjes. Zeef de bloem in een beslagkom, voeg hier roomboter, 1 eidooier, suiker en een snuf zout toe en mix dit tot een kruimelig geheel. Voeg hier nu al mixend de yoghurt aan toe en mix/kneed dit tot een mooi samenhangend deeg. Rol dit in vershoudfolie en leg het in de koelkast om op te stijven.

De bereiding

Peper en zout de angus biefstukpuntjes en besprenkel ze met een beetje whisky. Bereid een BBQ voor om indirect te bbq’en met een temperatuur van ongeveer 180°C (oven mag ook hoor).

Rol het deeg uit tot een grote dunne lap. Snij hier 4 rondjes uit welke evengroot zijn als de ovenschaaltjes (dit worden de deksels). Leg deze op bakpapier. Vet de schaaltjes in. Prop het resterende deeg weer tot een bal, verdeel dit in 4 gedeelten. Rol een gedeelte uit tot een grote ronde lap en bekleed hiermee een ovenschaaltje. Doe dit ook met de overige gedeelten.

Verdeel de biefstukpuntjes over de 4 ovenschaaltjes (ja ze gaan er rauw in) en verdeel hierover de koude champignon saus. Dek het af met de 4 deksels en knijp de randjes goed dicht. Zorg ervoor dat de deeg niet over de rand maar in ovenschaaltjes hangen. Bestrijk het deksel met een losgeklopte ei dooier. Plaats de ovenschaaltjes in de oven/bbq en bak ze ongeveer een 30 a 40 minuten. Serveer de pie met frisse salade (als je gezond wilt doen) en een mooie Schotse single malt whisky.

Sláinte en smakelijk eten.

In beeld..

Ingrediënten

  • Angus biefstuk puntjes 500 gr
  • Roomboter 180 gr + 1 el
  • Bloem 250 gr + 1 el
  • Yoghurt 150 gr
  • Suiker 1 el
  • Eidooier 2
  • Slagroom 250 ml
  • Runderbouillon 200 ml
  • Sjalot 1
  • Knoflook 1 teen
  • Whiskey Sheut
  • Peper & zout
  • 4 kleine ovenschaaltjes