Hoe maak je zelf een gezonde bottenbouillon (bone broth)

Bottenbouillon (bone broth) recept | BBQuality

Van kop tot staart

Vlees is eigenlijk pas echt duurzaam als het van kop tot staart wordt verkocht. In Nederland zijn we echter zo gewend om alleen de gemaks- en luxedelen te eten, dat we vaak vergeten dat een rund uit veel meer bestaat.

Met gemaksdelen bedoelen we vlees dat snel klaar is, zoals gehakt, burgers en worst. De luxe delen zijn de biefstuk, entrecote en ribeye. Veel mensen nemen niet meer de tijd om een paar uur een stoofpotje te maken, laat staan zelf bouillon te trekken van runderbotten.

Daarom gaan we deze week onze runderbotten in de schijnwerpers zetten en laten we zien wat je ermee kunt doen. Want eigenlijk is het heel gezond en eenvoudig om je eigen bouillon te trekken.

Bouillon

Runderbotten worden vooral gebruikt om bouillon van te trekken. Een bouillon is in feite een extract: je laat ingrediënten zoals botten of groenten voor langere tijd trekken om smaken op te lossen in het vocht. Hierdoor wordt de bouillon geurig en vol van smaak, ook al bestaat het voornamelijk uit water.

Heel gezond

Bottenbouillon, ook wel bone broth genoemd is erg gezond en wordt in deze tijd van supplementen steeds vaker gezien als superfood. Niet voor niets wordt het vaak gebruikt in het carnivoordieet. Botten zijn rijk aan mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium, selenium, zink, silicium en zwavel. De term superfood komt vooral door de grote hoeveelheid collageen die erin zit.

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Naarmate we ouder worden, neemt het collageengehalte in ons lichaam af. Het zorgt voor structuur, elasticiteit, samenhang en stevigheid van verschillende soorten bindweefsel, zoals botten, pezen, gewrichtsbanden, kraakbeen, bloedvaten en de huid. Het is dus goed tegen pijnlijke gewrichten, griep en voor je algehele gezondheid. Alle reden dus om je eigen bottenbouillon te maken!

Bottenbouillon zelf maken

Nu je de voordelen van bottenbouillon kent, gaan we zelf aan de slag. Het is ontzettend makkelijk te maken als je de volgende stappen volgt. We maken hier een basisrecept zonder toevoegingen. Je kunt er altijd voor kiezen om later groenten of smaakmakers zoals peper, zout of bouillonblokjes toe te voegen.

Doe 2 kilo wildrundvleesbotten in een soeppan en voeg 3 liter koud water toe. Het is belangrijk om bouillon altijd met koud water op te zetten. Breng het aan de kook zonder deksel op de pan. Na enige tijd komt er een schuimlaag boven drijven; schep deze af. Laat het nog even koken en schep de volgende schuimlaag ook af. Nadat je het twee keer hebt afgeschuimd, kan de deksel op de pan en de temperatuur op de laagste stand.

Laat de bouillon nu minimaal 12 uur trekken op deze stand. Langer mag ook.

Als de bouillon voldoende lang heeft getrokken, schep je de botten eruit met een schuimspaan. Hier zit vaak nog wat vet en lekker soepvlees aan, wat je later kunt gebruiken als je er soep van wilt maken. Met de overgebleven botten kun je honden blij maken.

Als alle vaste delen eruit zijn, kun je de bouillon zeven door een vergiet of fijne zeef. Hoe minder vaste delen erin zitten, hoe langer de bouillon houdbaar is.

Nu is je bottenbouillon klaar. Je kunt hem in een weckpot of afgesloten bakje doen. Bewaar hem bij voorkeur in de koelkast, maar dat is niet noodzakelijk. Het is weken tot maanden houdbaar op deze manier.

Gebruik de bottenbouillon als basis voor je pastasaus of risotto, in je soep, of als gezond drankje om jezelf een opkikker te geven. Dit wordt vaak gedaan bij het carnivoordieet: warm je bottenbouillon op en voeg er wat zout of bouillonpoeder aan toe.

Zo heb je altijd je eigen gezonde, homemade superfood in huis.