BBQuality kerntemperaturen van vlees en vis
Vlees of vis bereiden is geen gokken, de kerntemperaturen bepalen de gaarheid van je producten.
Vaak lees je in recepten teksten als “bak de biefstuk even kort op laag vuur” of “gaar de kipfilet goudbruin”. Ook wij gokten weleens of de heerlijke bavette goed zou zijn, door er met onze vingers in te drukken. Vaak is de bavette dan of nog te rood, of juist te ver doorgegaard.
Eigenlijk is de enige juiste manier om te bepalen of je vlees, gevogelte of vis gaar is, door dit te meten met een kerntemperatuurmeter. Door deze in het dikste gedeelte van product te steken bepaal je de kerntemperatuur. Door de kerntemperaturen van de verschillende producten te meten, kan het niet fout gaan. Zo serveer je iedere keer jouw heerlijke gerecht met vlees, gevogelte of vis op de perfecte manier.
Buiten het feit dat je je gasten een fantastisch menu voorschotelt, ben je er ook zeker van dat alle aanwezige bacteriën onschadelijk zijn gemaakt, denk aan salmonella of e-coli, zodat ook de kans op een voedselinfectie beperkt wordt. Dat is ook wel zo fijn om te weten toch!
Hieronder een lijst met kerntemperaturen van vlees en vis;
Rundvlees |
|
48° – 50° Rare / Rood | Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot |
50° – 52° Medium rare / Medium rood | Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot |
52° – 55° Medium | Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot |
60° – 65° Medium well / Medium gaar | Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot |
65° – 67° Well done / Gaar | Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot / gehakt |
94° Well done / Gaar | Shortribs / brisket |
Lamsvlees |
|
50° – 52° Rare / Rood | Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot |
55° – 58° Medium rare / Medium rood | Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot |
60° – 63° Medium | Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot |
65° – 67° Medium well / Medium gaar | Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot |
70°+ Well done / Gaar | Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot / gehakt |
Varkensvlees |
|
60° – 63° Medium | Steak /filet |
65° – 67° Medium well / Medium gaar | Steak / braadstuk / rollade / vlees aan bot |
70°+ Well done / Gaar | Steak / braadstuk / rollade / schouder / ribben / vlees aan bot / gehakt |
88° Well done / Gaar | Procureur / boston butt |
Wildzwijn |
|
60° – 63° Medium | Filet / braadstuk / rollade / vlees aan bot |
Ree en hert | |
55° – 58° Medium rare / Medium rood | Filet / braadstuk / rollade / vlees aan bot |
Kip en kalkoen |
|
70° – 72° Well done / Gaar | Filet / dijfilet |
85° Well done / Gaar | Vlees aan bot |
Eend |
|
52° – 55° Medium | Borst |
79° – 81° Well done / Gaar | Borst / vlees aan bot |
Fazant en patrijs |
|
70° – 72° Well done / Gaar | Filet / dijfilet |
Parelhoen |
|
65° – 67° Medium well / Medium gaar | Filet |
Struisvogel |
|
60° – 63° Medium | Filet |
65° – 67° Medium well / Medium gaar | Filet |
Vis |
|
60° Gaar | Filet en heel |
50° Medium | Tonijn |